Virtual Assistant: De taken en verantwoordelijkheden uitgelegd

Wat doet een Virtual Assistant?

Een Virtual Assistant is een professional die op afstand werkt en verschillende taken en verantwoordelijkheden op zich neemt om de dagelijkse werklast van een individu of organisatie te verminderen. In tegenstelling tot een traditionele persoonlijke assistent, werkt een Virtual Assistant op afstand en communiceert vaak via technologische hulpmiddelen zoals e-mail, chat, telefoon of videoconferentie.

Een Virtual Assistant voert taken uit die traditioneel werden uitgevoerd door een persoonlijke assistent, secretaresse of administratief medewerker, maar dan op afstand. Taken kunnen onder meer bestaan uit e-mailbeheer, agendabeheer, reisplanning, facturering en boekhouding, social media management, contentcreatie, websitebeheer en meer. De exacte taken variëren afhankelijk van de behoeften van de klant.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor kan kiezen om een Virtual Assistant te worden. Het biedt bijvoorbeeld flexibiliteit om te werken vanuit huis of vanuit elke locatie ter wereld, de mogelijkheid om je eigen tijd en tarieven te bepalen, en de kans om te werken met klanten in verschillende sectoren en landen. Bovendien kan het een lonende carrière zijn voor mensen met verschillende vaardigheden en ervaringen. Wat doet een virtual assistant? Lees je in deze blog.

Wat is een Virtual Assistant?

Een Virtual Assistant (VA) is een professional die op afstand werkt en verschillende taken en verantwoordelijkheden op zich neemt om de dagelijkse operaties van een bedrijf soepel te laten verlopen. Het belangrijkste doel van een VA is om de werklast van de klant te verminderen en hen te helpen zich te concentreren op hun kerntaken en bedrijfsgroei.

Enkele van de voordelen van het hebben van een Virtual Assistant zijn:

 1. Flexibiliteit: Virtual Assistants werken vaak op afstand en bieden daardoor flexibiliteit qua werktijden en locatie.
 2. Kostenbesparing: Het inhuren van een Virtual Assistant kan helpen de kosten te verminderen die gepaard gaan met het inhuren van een full-time medewerker, zoals salaris, verzekeringen en andere voordelen.
 3. Expertise: Virtual Assistants hebben vaak gespecialiseerde vaardigheden op het gebied van administratie, marketing, klantenservice en andere gebieden. Hierdoor kunnen ze hun klanten helpen bij het uitvoeren van taken die buiten hun expertise liggen.

Er zijn verschillende soorten Virtual Assistants, waaronder algemene Virtual Assistants en gespecialiseerde Virtual Assistants. Algemene Virtual Assistants bieden een breed scala aan diensten, zoals administratieve taken, klantenservice en projectmanagement. Gespecialiseerde Virtual Assistants hebben gespecialiseerde vaardigheden in een specifiek vakgebied, zoals grafisch ontwerp, webontwikkeling of digitale marketing.

Taken Virtual Assistant?

Een Virtual Assistant (VA) heeft een breed scala aan taken die gericht zijn op het ondersteunen van een individu, ondernemer of bedrijf op afstand. Hieronder wat doet een virtual assistant. 

 1. Agenda- en agendabeheer: plannen van afspraken, coördineren van vergaderingen en het beheren van de agenda van de klant.
 2. E-mailbeheer: het filteren van e-mails en het prioriteren van belangrijke e-mails voor de klant.
 3. Administratieve taken: het uitvoeren van administratieve taken zoals gegevensinvoer, het voorbereiden van rapporten en presentaties, en het bijhouden van bestanden en dossiers.
 4. Social media management: het beheren van social media-accounts van de klant, het creëren van inhoud en het reageren op klanten.
 5. Klantenservice: het afhandelen van vragen en klachten van klanten via telefoon of e-mail.
 6. Reisplanning en -coördinatie: het boeken van vluchten, accommodaties en het plannen van reisschema’s.
 7. Online onderzoek: het uitvoeren van online onderzoek voor de klant.
 8. Marketing en promotie: het ondersteunen van marketing- en promotie-activiteiten zoals het maken van advertenties, het schrijven van blogposts en het creëren van nieuwsbrieven.

De verantwoordelijkheden van een VA variëren afhankelijk van de behoeften van de klant en kunnen worden aangepast aan de specifieke eisen van het bedrijf. De belangrijkste verantwoordelijkheid van een VA is het bieden van efficiënte en effectieve ondersteuning op afstand.

Om te zorgen voor een soepele samenwerking en om de efficiëntie van het bedrijf te verbeteren, werken Virtual Assistants vaak met tools en technologieën zoals projectmanagementsoftware, cloudopslag en communicatie-apps. Door gebruik te maken van deze hulpmiddelen kunnen ze efficiënter werken en beter communiceren met hun klanten.

Waarom Virtual Assistant worden?

Er zijn veel voordelen verbonden aan het werk als virtual assistant. Hieronder worden alle voordelen benoemd voor de virtual assistant.

 • Flexibiliteit: Virtual Assistants hebben vaak de mogelijkheid om vanuit huis te werken en kunnen hun eigen schema bepalen, waardoor ze meer controle hebben over hun werk-privébalans.
 • Diverse taken: Virtual Assistants kunnen verschillende taken uitvoeren voor verschillende klanten, wat zorgt voor afwisseling in het werk.
 • Geen vaste locatie: Virtual Assistants kunnen voor klanten over de hele wereld werken zonder beperkt te zijn tot een specifieke locatie.
 • Autonomie: Virtual Assistants hebben vaak meer autonomie en verantwoordelijkheid bij het uitvoeren van hun taken, wat kan leiden tot meer voldoening in het werk.
 • Mogelijkheden voor groei: Virtual Assistants kunnen hun vaardigheden en expertise uitbreiden door samen te werken met verschillende klanten en taken uit te voeren die passen bij hun interesses en talenten.

De voordelen van een Virtual Assistant voor het bedrijf zijn:

 • Kosteneffectief: Het inhuren van een Virtual Assistant kan een kosteneffectieve manier zijn voor bedrijven om de administratieve taken uit te besteden zonder een fulltime medewerker in dienst te nemen.
 • Toegang tot gespecialiseerde vaardigheden: Virtual Assistants kunnen specifieke vaardigheden en expertise hebben die niet aanwezig zijn in het bedrijf, zoals social media management, boekhouding en vertaling.
 • Toename van de productiviteit: Door het uitbesteden van administratieve taken kunnen werknemers zich meer richten op de kernactiviteiten van het bedrijf, waardoor de productiviteit toeneemt.
 • Flexibiliteit: Bedrijven kunnen de diensten van Virtual Assistants op elk gewenst moment en voor elke hoeveelheid tijd gebruiken, afhankelijk van hun behoeften.
 • Verminderde overheadkosten: Bedrijven hoeven geen extra kantoorruimte of apparatuur te bieden aan Virtual Assistants, waardoor de overheadkosten worden verminderd.

De voordelen van een Virtual Assistant voor de klanten zijn:

 • Snellere respons: Virtual Assistants kunnen sneller reageren op verzoeken van klanten, waardoor een betere klantenservice wordt geboden.
 • Betere communicatie: Virtual Assistants kunnen verschillende communicatiekanalen gebruiken, zoals e-mail, telefoon en chat, waardoor klanten op een gemakkelijke manier contact kunnen opnemen.
 • Persoonlijkere ervaring: Virtual Assistants kunnen zich richten op de specifieke behoeften en wensen van elke klant, waardoor de klantenservice persoonlijker wordt.
 • Toegang tot 24/7 ondersteuning: Virtual Assistants kunnen in sommige gevallen 24/7 ondersteuning bieden, wat betekent dat klanten op elk moment van de dag hulp kunnen krijgen.

Hoe kan je een Virtual Assistant worden?

Om een Virtual Assistant te worden, zijn er geen specifieke kwalificaties vereist, maar het hebben van bepaalde vaardigheden en ervaringen kan wel helpen. Enkele vaardigheden die van pas kunnen komen bij het werken als Virtual Assistant zijn:

 • Sterke organisatorische vaardigheden
 • Goede communicatievaardigheden
 • Uitstekende computervaardigheden en kennis van technologie
 • Multitasking-vaardigheden
 • Probleemoplossend vermogen
 • Vermogen om zelfstandig te werken

Hoewel er geen specifieke opleiding vereist is om een Virtual Assistant te worden, kan het volgen van cursussen en trainingen in relevante onderwerpen, zoals administratie, communicatie en projectmanagement, helpen bij het ontwikkelen van de nodige vaardigheden. Er zijn ook verschillende online platforms die speciale Virtual Assistant-trainingen aanbieden.

Als je geïnteresseerd bent om een Virtual Assistant te worden, kan je contact opnemen met Virtual Assistant-bureaus zoals 2ASSISTU die op zoek zijn naar gekwalificeerde kandidaten. 2ASSISTU biedt ook een breed scala aan opties zoals interim personal assistants. Neem contact met ons op voor meer info!

Welke vaardigheden heeft een Virtual Assistant?

Als virtuele professional is het belangrijk om een breed scala aan vaardigheden te hebben om klanten op een effectieve manier te ondersteunen. Hier zijn enkele van de belangrijkste vaardigheden en kwaliteiten die een Virtual Assistant nodig heeft:

 1. Organisatorische vaardigheden: Virtual Assistants moeten in staat zijn om complexe taken en projecten te organiseren en te beheren, en prioriteiten te stellen.
 2. Communicatievaardigheden: Ze moeten effectief kunnen communiceren via verschillende kanalen, zoals e-mail, chat, telefoon, enzovoort.
 3. Tijdsbeheer: Virtual Assistants moeten uitstekende tijdsbeheer vaardigheden hebben en in staat zijn om meerdere taken tegelijk uit te voeren.
 4. Technische vaardigheden: Ze moeten bekend zijn met verschillende softwaretoepassingen en hulpmiddelen, zoals Microsoft Office, project management tools, CRM-systemen, enzovoort.
 5. Proactiviteit: Een succesvolle Virtual Assistant neemt het initiatief en neemt verantwoordelijkheid voor het werk dat ze doen.
 6. Betrouwbaarheid: Klanten moeten op hun Virtual Assistant kunnen vertrouwen om taken op tijd en naar behoren af te ronden.
 7. Flexibiliteit: Virtuele professionals moeten in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en bereid zijn om extra werk te doen wanneer dat nodig is.
 8. Professionaliteit: Een Virtual Assistant moet professioneel zijn en zich op een respectvolle manier gedragen tegenover klanten en collega’s.
 9. Probleemoplossende vaardigheden: Virtuele professionals moeten in staat zijn om problemen snel te identificeren en op te lossen.
 10. Empathie: Een goede Virtual Assistant heeft inlevingsvermogen en begrijpt de behoeften en wensen van klanten.

Waar werken Virtual Assistants?

Virtual Assistants kunnen werken voor allerlei soorten bedrijven, van kleine start ups tot grote bedrijven. Ook werken Virtual Assistants vaak voor ondernemers, professionals en particulieren die extra hulp nodig hebben bij hun werk of dagelijkse taken.

Virtual Assistants kunnen op verschillende manieren werken, waaronder:

 1. Op afstand: Dit is een van de meest voorkomende manieren waarop Virtual Assistants werken. Ze werken vanuit hun eigen kantoor of huis en communiceren met hun klanten via e-mail, chat, telefoon of videoconferentie.
 2. Freelance: Sommige Virtual Assistants werken als freelancer en bieden hun diensten aan via online platforms zoals Upwork, Fiverr of Freelancer. Ze kunnen werken voor verschillende klanten en hebben vaak de vrijheid om hun eigen tarieven en werktijden te bepalen.
 3. In dienst van een bureau: Er zijn ook bureaus die Virtual Assistants aanbieden aan bedrijven en particulieren. De Virtual Assistants werken dan in dienst van het bureau en hebben vaak de mogelijkheid om te werken voor verschillende klanten.
 4. Projectmatig: Soms werken Virtual Assistants op projectbasis voor een specifieke taak of project. Ze kunnen bijvoorbeeld worden ingehuurd om een website te bouwen, marketingcampagne te coördineren of administratieve taken uit te voeren.

Virtual Assistant worden via 2ASSISTU

2ASSISTU is een bedrijf dat bemiddelt tussen opdrachtgevers en freelance Virtual Assistants. Als je Virtual Assistant wilt worden via 2ASSISTU kun je jezelf aanmelden op de website en je gegevens achterlaten. Vervolgens word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek waarin je meer informatie krijgt over het werken als Virtual Assistant via 2ASSISTU en waarin 2ASSISTU meer te weten komt over jouw kwalificaties en ervaringen.

De voordelen van het werken als Virtual Assistant via 2ASSISTU zijn onder andere dat je de vrijheid hebt om je eigen uren en tarieven te bepalen, terwijl je toch de ondersteuning en begeleiding krijgt van een professionele organisatie. Bovendien heeft 2ASSISTU een groot netwerk van opdrachtgevers, wat betekent dat je als Virtual Assistant via 2ASSISTU meer kansen hebt op het vinden van werk dan wanneer je zelf op zoek gaat naar opdrachten.

Als Virtual Assistant via 2ASSISTU kun je verschillende soorten werkzaamheden verwachten, afhankelijk van de behoeften van de opdrachtgever. Dit kan variëren van administratieve taken zoals agendabeheer en e-mailbeheer tot meer gespecialiseerde taken zoals social media management en marketing ondersteuning.

Als je geïnteresseerd bent om Virtual Assistant te worden via 2ASSISTU kun je contact opnemen via de website.

Berthe van der Peet

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Wat is hr medewerker? Alles wat je wil weten over deze functie!

  Een HR-medewerker, ook bekend als Human Resources-medewerker, is een essentiële schakel binnen een organisatie die zich richt op het beheren en ontwikkelen van het menselijk kapitaal. HR-medewerkers spelen een cruciale rol bij het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent binnen een bedrijf. Ze werken nauw samen met zowel het management als de werknemers om ervoor te zorgen dat de organisatie effectief functioneert.

  Hoe je Personal Assistant kunt worden: de voordelen en vaardigheden

  Een Personal Assistant (PA) is verantwoordelijk voor het bieden van persoonlijke ondersteuning aan een individu, zoals een manager, ondernemer of beroemdheid. De taken van een PA variëren afhankelijk van de behoeften van hun werkgever, maar ze zijn over het algemeen gericht op het ontlasten van hun werkgever van administratieve taken en organisatorische taken, zodat de werkgever zich kan concentreren op hun kernactiviteiten.
  TOP