Hoe je Personal Assistant kunt worden: de voordelen en vaardigheden

Wat doet een Personal Assistant?

Een Personal Assistant (PA) is verantwoordelijk voor het bieden van persoonlijke ondersteuning aan een individu, zoals een manager, ondernemer of beroemdheid. De taken van een PA variëren afhankelijk van de behoeften van hun werkgever, maar ze zijn over het algemeen gericht op het ontlasten van hun werkgever van administratieve taken en organisatorische taken, zodat de werkgever zich kan concentreren op hun kernactiviteiten.

Enkele voorbeelden van taken die een Personal Assistant kan uitvoeren zijn:

 • Agendabeheer en afspraken inplannen
 • E-mail en correspondentie beheren en opstellen
 • Reis- en accommodatie boeken
 • Telefoon en postafhandeling
 • Notuleren tijdens vergaderingen
 • Voorbereiding van presentaties en rapporten
 • Relatiebeheer en communicatie met belanghebbenden
 • Budgetbeheer en facturatie

De verantwoordelijkheden van een Personal Assistant kunnen ook omvatten het uitvoeren van taken die verder gaan dan het beheer van de dagelijkse agenda. Zo kan een Personal Assistant bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het beheer van personeelszaken, het uitvoeren van marktonderzoek en het ondersteunen van de marketing- en communicatieafdelingen van een bedrijf. Over het algemeen is een Personal Assistant een veelzijdige en flexibele professional die kan worden aangepast aan de behoeften van hun werkgever

Wat is een Personal Assistant

Een Personal Assistant is een professionele ondersteuner die zich richt op het beheren van de persoonlijke en zakelijke zaken van een individu, zoals een directeur, CEO of een beroemdheid. Een Personal Assistant werkt nauw samen met de persoon die zij ondersteunen en fungeert als hun rechterhand en vertrouwenspersoon.

In tegenstelling tot een secretaresse, die meestal meerdere mensen ondersteunt en vaak meer algemene administratieve taken uitvoert, richt een Personal Assistant zich uitsluitend op één persoon en zijn of haar specifieke behoeften en prioriteiten.

De taken van een Personal Assistant kunnen variëren, afhankelijk van de behoeften van hun werkgever, maar omvatten vaak het beheren van agenda’s, het plannen van reizen en vergaderingen, het afhandelen van e-mail en correspondentie, het organiseren van evenementen en het beheren van financiële zaken.

Bij 2ASSISTU bieden we interim Personal Assistant diensten aan op maat om onze klanten te ondersteunen bij hun persoonlijke en zakelijke behoeften. Onze ervaren Personal Assistants zijn beschikbaar om tijdelijke of langdurige ondersteuning te bieden, afhankelijk van de behoeften van onze klanten.

Waarom Personal Assistant worden?

Werken als Personal Assistant kan verschillende voordelen bieden, zoals:

 1. Uitdagend werk: Als Personal Assistant werk je voor een manager of directeur en heb je een breed scala aan taken. Dit kan het werk afwisselend en uitdagend maken.
 2. Goed salaris: Personal Assistants hebben doorgaans een goed salaris, afhankelijk van ervaring en vaardigheden.
 3. Netwerkmogelijkheden: Als Personal Assistant heb je vaak de kans om te netwerken met andere professionals in het bedrijf of daarbuiten, wat kan leiden tot nieuwe kansen of contacten in de toekomst.
 4. Flexibiliteit: Afhankelijk van de organisatie en de manager kan werken als Personal Assistant flexibiliteit bieden in werktijden en -locatie.
 5. Mogelijkheid tot groei: Werken als Personal Assistant kan de mogelijkheid bieden om door te groeien naar andere functies binnen het bedrijf, afhankelijk van prestaties en vaardigheden.

Vaardigheden van een Personal Assistant

Als Personal Assistant moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te zijn in je werk. Hieronder staan enkele belangrijke vaardigheden die een Personal Assistant moet hebben:

 1. Communicatievaardigheden: het vermogen om effectief te communiceren met zowel interne als externe belanghebbenden.
 2. Organisatorische vaardigheden: het vermogen om taken te plannen, te organiseren en te prioriteren.
 3. Time-management vaardigheden: het vermogen om de tijd effectief te beheren en deadlines te halen.
 4. Proactief zijn: het vermogen om vooruit te denken en actie te ondernemen voordat er problemen ontstaan.
 5. Vertrouwelijkheid: het vermogen om vertrouwelijke informatie te bewaren en te beschermen.
 6. Stressbestendigheid: het vermogen om onder druk te werken en kalm te blijven tijdens stressvolle situaties.
 7. Computervaardigheden: het vermogen om verschillende softwareprogramma’s te gebruiken, zoals Microsoft Office.
 8. Talenkennis: het vermogen om meerdere talen te spreken kan een voordeel zijn in internationale omgevingen.

Als het gaat om hard skills, moet een Personal Assistant over kennis en ervaring beschikken in administratie, boekhouding, plannen en organiseren van reizen en evenementen, en het opstellen van zakelijke correspondentie. Voor soft skills kan het gaan om empathie, proactiviteit, nauwkeurigheid, loyaliteit en flexibiliteit.

Hoe kan je een Personal Assistant worden?

Er zijn verschillende manieren om een Personal Assistant te worden. Een veelvoorkomende route is om een relevante opleiding te volgen, zoals een MBO- of HBO-opleiding in Secretariële/Administratieve richting. Hieronder volgen enkele stappen die je kunt nemen om een Personal Assistant te worden:

 1. Opleiding en training: Er zijn verschillende opleidingen en trainingen beschikbaar om de nodige kennis en vaardigheden op te doen die nodig zijn om als Personal Assistant te werken. Denk hierbij aan een MBO- of HBO-opleiding in Secretariële/Administratieve richting, maar ook aan trainingen in communicatie, projectmanagement en time-management.
 2. Werkervaring: Werkervaring kan van onschatbare waarde zijn als het gaat om het vinden van een baan als Personal Assistant. Het kan helpen om relevante werkervaring op te doen als administratief medewerker, receptionist of secretarieel medewerker.
 3. Netwerken: Netwerken kan een belangrijke rol spelen bij het vinden van een baan als Personal Assistant. Het is handig om lid te worden van beroepsorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging van Management Assistenten en de Vereniging van Secretaresses.
 4. Solliciteren: Zodra je de nodige opleidingen hebt gevolgd en werkervaring hebt opgedaan, kun je beginnen met het solliciteren naar banen als Personal Assistant. Je kunt vacatures zoeken op vacaturewebsites, maar ook rechtstreeks solliciteren bij bedrijven waar je graag zou willen werken.

Enkele opleidingen en cursussen die relevant kunnen zijn om een Personal Assistant te worden zijn:

 • MBO- of HBO-opleiding in Secretariële/Administratieve richting
 • Trainingen in communicatie, projectmanagement en time-management
 • Cursussen in het gebruik van specifieke softwareprogramma’s, zoals Microsoft Office en Google Workspace.

Het is belangrijk om te blijven investeren in je kennis en vaardigheden om bij te blijven in het vakgebied en je carrière verder te ontwikkelen.

Waar kan je werken als Personal Assistant?

Als Personal Assistant kun je in veel verschillende sectoren en bedrijven werken, afhankelijk van je interesses en vaardigheden. Enkele voorbeelden van sectoren waar Personal Assistants werken zijn:

 • Zakelijke dienstverlening: hierbij kun je denken aan advocatenkantoren, consultancybedrijven en financiële instellingen.
 • Media en entertainment: hierbij kun je denken aan productiebedrijven, reclamebureaus en televisieomroepen.
 • Non-profitsector: hierbij kun je denken aan goede doelenorganisaties en overheidsinstellingen.
 • Gezondheidszorg: hierbij kun je denken aan ziekenhuizen, klinieken en medische onderzoeksinstellingen.

Er is een verschil tussen een persoonlijke assistent en een virtuele assistent. Een persoonlijke assistent werkt vaak vanuit het kantoor van het bedrijf waarvoor hij of zij werkt en biedt ondersteuning aan één of meerdere managers of executives. Een virtuele assistent werkt meestal vanuit huis en biedt op afstand administratieve, organisatorische en andere ondersteunende diensten aan verschillende klanten.

Bedrijven van elke omvang en sector kunnen behoefte hebben aan een Personal Assistant, vooral als er veel administratief werk en organisatie vereist is. Meestal zijn het de senior executives of leidinggevenden die een Personal Assistant nodig hebben, maar ook kleinere bedrijven kunnen profiteren van de diensten van een Personal Assistant.

Personal Assistant worden via 2ASSISTU

2ASSISTU is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van Personal Assistants en management assistants aan bedrijven en particulieren. Het biedt ook coaching en begeleiding voor mensen die geïnteresseerd zijn in het worden van een Personal Assistant.

2ASSISTU biedt opleidingen, cursussen en stages aan voor mensen die geïnteresseerd zijn in het werken als Personal Assistant. Het bedrijf heeft ook een pool van ervaren Personal Assistants die beschikbaar zijn voor interim-opdrachten bij verschillende bedrijven.

De voordelen van het werken via 2ASSISTU zijn onder andere de mogelijkheid om ervaring op te doen bij verschillende bedrijven en in verschillende sectoren, de kans om te werken met ervaren professionals en toegang tot training en coaching.

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een Personal Assistant via 2ASSISTU, kun je contact opnemen via de website.

Als startende Personal Assistant bij een recruitmentbureau kun je rekenen op een salaris tussen de €2.500 en €3.000 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet en vaardigheden ontwikkelt, kan het salaris toenemen tot €4.000 of meer per maand.

Om je salaris als Personal Assistant te verhogen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen, zoals het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het behalen van certificeringen en het opbouwen van een sterke reputatie binnen de branche. Daarnaast kun je onderhandelen over een hoger salaris bij je huidige werkgever of overwegen om over te stappen naar een bedrijf dat een hoger salaris biedt.

Als je op zoek bent naar meer informatie over het salaris van een Personal Assistant bij een recruitmentbureau, kun je terecht bij bedrijven zoals 2ASSISTU die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van Personal Assistants bij diverse bedrijven.


Berthe van der Peet

recent posts


Edit Salaris Personal Assistant

Salaris Personal Assistant


Lees meer
Salaris Personal Assistant


Edit Personal Assistant opleiding

Personal Assistant opleiding


Lees meer
Personal Assistant opleiding


Edit Tekort aan personeel

Tekort aan personeel


Lees meer
Tekort aan personeel

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Wat is HR?

  HR, afgekort voor Human Resources, is een essentieel onderdeel van elke organisatie. Het omvat alle activiteiten en processen die gericht zijn op het beheren en ontwikkelen van het menselijk kapitaal binnen een bedrijf. HR is verantwoordelijk voor het aannemen, trainen, motiveren en behouden van medewerkers. Het is de taak van HR-professionals om ervoor te zorgen dat de personeelszaken soepel verlopen en dat medewerkers de juiste ondersteuning krijgen om hun werk effectief uit te voeren. 

  Waar letten Recruiters op? Lees hier de punten waar Recruiters ëcht op letten

  Bij het sollicitatieproces is het belangrijk om te begrijpen waar recruiters specifiek op letten. Door inzicht te krijgen in hun prioriteiten en criteria, kun je jezelf beter voorbereiden en je kansen op succes vergroten. In dit artikel zullen we enkele belangrijke aspecten benoemen waar Recruiters op letten tijdens het wervingsproces.
  TOP