Wat is een Executive Assistant en waarom is het een belangrijke rol?

Wat is een Executive Assistant?

Een Executive Assistant (EA) is een persoonlijke assistent die werkt voor topmanagers, zoals CEO’s, CFO’s en andere bestuursleden van een organisatie. De EA is verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning aan deze executives in alle aspecten van hun professionele leven, waardoor ze zich kunnen concentreren op de kernactiviteiten van het bedrijf. In deze blog lees je Wat is een Executive Assistant.

Een EA is in staat om efficiënt te multitasken, heeft uitstekende organisatorische vaardigheden en heeft vaak toegang tot gevoelige informatie van het bedrijf. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van de agenda’s van de executives, het boeken van reizen, het organiseren van vergaderingen en het communiceren met belangrijke belanghebbenden.

Er zijn verschillende soorten Executive Assistants, waaronder administratieve Executive Assistants, financiële Executive Assistants, marketing Executive Assistants en human resources Executive Assistants. Elke EA heeft specifieke taken die zijn afgestemd op de afdeling en de behoeften van de executives waarmee ze werken.

Wat doet een Executive Assistant?

Een Executive Assistant (EA) is verantwoordelijk voor het bieden van administratieve en organisatorische ondersteuning aan een leidinggevende, zoals een CEO, CFO of CTO. De taken van een EA kunnen per organisatie en per leidinggevende verschillen, maar over het algemeen omvatten ze:

 1. Agendabeheer: het beheren van de agenda van de leidinggevende, inclusief het plannen van afspraken, vergaderingen en reizen.
 2. Communicatie: het afhandelen van inkomende en uitgaande communicatie van de leidinggevende, inclusief e-mails, telefoontjes en brieven.
 3. Notuleren: het bijwonen van vergaderingen en het maken van notulen en verslagen.
 4. Organisatie van evenementen: het organiseren van evenementen zoals conferenties, bijeenkomsten en zakenreizen.
 5. Financiën: het beheren van financiële taken zoals het bijhouden van de uitgaven, facturering en budgetbeheer.
 6. Personeelszaken: het ondersteunen van de leidinggevende bij taken op het gebied van personeelszaken, zoals werving en selectie en beoordelingsgesprekken.

Over het algemeen is de rol van een Executive Assistant om de leidinggevende te ontlasten van administratieve taken en ervoor te zorgen dat de dagelijkse activiteiten soepel verlopen.

Wat is het verschil tussen een Executive Assistant en Personal Assistant?

Een Executive Assistant en een Personal Assistant hebben verschillende verantwoordelijkheden en doelstellingen binnen hun functies. Een Executive Assistant werkt doorgaans nauwer samen met hoger management en heeft vaak meer strategische en organisatorische taken, terwijl een Personal Assistant zich richt op het ondersteunen van één persoon, zoals een CEO of manager. Wat is een Executive Assistant.

Er zijn verschillende niveaus in de rol van een Executive Assistant, variërend van entry-level tot senior-level posities. Hoe hoger het niveau, hoe meer verantwoordelijkheden en complexiteit de functie omvat.

Spreekt het ondersteunen van één persoon je het meeste aan, dan kan je meteen naar onze Personal Assistant pagina.

Waarom Executive Assistant worden?

 De voordelen van het werken als Executive Assistant:

 • Executive Assistants hebben vaak de mogelijkheid om nauw samen te werken met belangrijke leiders in een organisatie en hebben daardoor de kans om van hen te leren en een breed scala aan vaardigheden op te bouwen.
 • Executive Assistants hebben vaak de mogelijkheid om te reizen en nieuwe plaatsen te ontdekken.
 • Executive Assistants spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van het succes van een organisatie, wat hen een gevoel van voldoening kan geven.

Mocht je interesse hebben in een baan als Executive Assistant. Bekijk dan onze vacature pagina.

De uitdagingen die Executive Assistants tegenkomen:

 • Het werk van een Executive Assistant kan erg stressvol zijn, vooral wanneer er deadlines zijn of wanneer er onverwachte veranderingen optreden. Verder moet je vaak verschillende taken tegelijk uitvoeren en zijn verantwoordelijk voor het beheer van veel verschillende details, wat veel organisatie en nauwkeurigheid vereist. Daarnaast kunnen Executive Assistants te maken krijgen met uitdagingen in de communicatie met degenen die ze ondersteunen, vooral wanneer er sprake is van conflicten of moeilijke persoonlijkheden.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke rol zijn eigen unieke uitdagingen en voordelen heeft, en het is aan de persoon om te bepalen welke rol het beste bij hem of haar past

Hoe kan je een Executive Assistant worden?

Om een Executive Assistant te worden zijn er geen specifieke vereisten of vaste routes, maar vaak zijn er enkele algemene stappen die genomen kunnen worden om een succesvolle carrière als Executive Assistant op te bouwen. Hier zijn enkele tips:

 1. Verwerf kennis en ervaring: Een diploma in een relevant vakgebied, zoals bedrijfskunde, management of administratie kan een voordeel zijn, maar is niet noodzakelijk. Ervaring in administratieve functies, zoals receptionist of administratief medewerker, kan een goede basis vormen voor het werk als Executive Assistant.
 2. Ontwikkel sterke communicatieve vaardigheden: Goede communicatieve vaardigheden zijn cruciaal voor een Executive Assistant, omdat hij of zij regelmatig communiceert met belangrijke contactpersonen, zoals klanten en zakelijke partners. Het ontwikkelen van uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden is essentieel.
 3. Bouw sterke organisatorische vaardigheden op: Executive Assistants moeten in staat zijn om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren en prioriteiten te stellen. Het ontwikkelen van sterke organisatorische vaardigheden is daarom belangrijk om te slagen in deze rol.
 4. Werk aan uw computervaardigheden: Executive Assistants moeten vaak werken met verschillende softwareprogramma’s en technologieën om taken uit te voeren, zoals spreadsheets, databases en presentatiesoftware. Het opbouwen van computervaardigheden is daarom essentieel.
 5. Wees proactief: Proactiviteit is een belangrijke eigenschap voor een Executive Assistant. Het nemen van initiatief en het anticiperen op de behoeften van hun managers kan het verschil maken tussen een gewone en een uitzonderlijke Executive Assistant.
 6. Bouw een netwerk op: Netwerken kan helpen bij het vinden van vacatures, en het ontmoeten van andere Executive Assistants kan u helpen om meer te leren over de branche en uw carrière. Sluit u daarom aan bij professionele organisaties of online netwerken.
 7. Zoek een mentor: Een mentor kan u helpen bij het opbouwen van een succesvolle carrière als Executive Assistant en u waardevol advies geven over uw ontwikkeling en groei.

Bovenstaande stappen zijn enkele algemene tips om een succesvolle Executive Assistant te worden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het werken als een Executive Assistant ook afhankelijk is van persoonlijke kenmerken zoals geduld, flexibiliteit, aanpassingsvermogen en stressbestendigheid.

Welke vaardigheden heeft een Executive Assistant?

Een Executive Assistant moet over verschillende vaardigheden en kwaliteiten beschikken om zijn of haar werk succesvol te kunnen uitvoeren. Enkele van de belangrijkste vaardigheden en kwaliteiten zijn:

 1. Organisatie en planning: Executive Assistants moeten uitstekende organisatorische vaardigheden hebben en in staat zijn om taken en projecten op een effectieve manier te plannen en te beheren.
 2. Communicatie: Het is van groot belang dat Executive Assistants effectief kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. Ze moeten duidelijk kunnen communiceren met hun manager en andere stakeholders, zowel intern als extern.
 3. Time-management: Executive Assistants moeten goed zijn in het beheren van hun eigen tijd en hun managers helpen om hun tijd effectief te gebruiken.
 4. Probleemoplossend vermogen: Executive Assistants moeten in staat zijn om snel problemen te identificeren en op te lossen.
 5. Vertrouwelijkheid: Executive Assistants hebben vaak toegang tot gevoelige informatie en moeten daarom uiterst discreet en vertrouwelijk zijn.

Om succesvol te blijven als Executive Assistant is het belangrijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van trainingen, workshops, conferenties en het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie en bedrijfsprocessen.

Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) zal de werkgelegenheid van Executive Assistants naar verwachting groeien met ongeveer 5% tussen 2019 en 2029.

Waar aan de slag als Executive Assistants?

Executive Assistants kunnen werken in verschillende sectoren, waaronder zaken, media, politiek, non-profitorganisaties, overheid en gezondheidszorg. Ze kunnen werken voor individuen, kleine bedrijven of grote bedrijven en organisaties. Over het algemeen werken Executive Assistants in kantoren, maar afhankelijk van de aard van het werk kan dat ook op locatie zijn.

Enkele tips voor het zoeken naar een baan als Executive Assistant zijn:

 • Bekijk vacatures op vacaturesites, bijvoorbeeld op LinkedIn, Indeed en Monsterboard.
 • Netwerk met professionals in jouw vakgebied via evenementen, conferenties en LinkedIn.
 • Gebruik de diensten van een recruiter of bemiddelaar voor Executive Assistant-banen.
 • Schrijf je in bij uitzendbureaus die zich richten op administratieve en secretariële ondersteuning.
 • Verdiep je in bedrijven en organisaties waar je graag voor zou willen werken en solliciteer proactief.

Executive Assistant worden via 2ASSISTU

2ASSISTU is een organisatie die gespecialiseerd is in het matchen van getalenteerde business support professionals met bedrijven die op zoek zijn naar ondersteuning op hoog niveau. Als je geïnteresseerd bent in het vinden van een baan als Executive Assistant, kunnen wij je helpen door je te matchen met bedrijven die op zoek zijn naar iemand met jouw vaardigheden en ervaring. Dit kan onder meer inhouden dat wij je CV en werkervaring bekijken, en je vervolgens in contact brengt met bedrijven die mogelijk bij jou passen. Maar ook het begeleiden tijdens het sollicitatieproces is iets waar wij veel waarde aan hechten.

Enkele van de voordelen van het zoeken naar een baan als Executive Assistant via ons zijn onder meer dat je de mogelijkheid hebt om te worden gematcht met een breed scala aan bedrijven en organisaties, waaronder internationale bedrijven en non-profitorganisaties. Bovendien kun je profiteren van de expertise en ervaring van ons ervaren Consultants, die je kunnen helpen bij elke stap van het sollicitatieproces.

Als je geïnteresseerd bent in het werken als Executive Assistant en wilt weten hoe wij je verder kunnen helpen bij het vinden van een baan, kun je het beste contact opnemen via onze website.

Berthe van der Peet

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Interview student Ece

  Interview student Ece

  Ece is pas 19, heel ambitieus en inmiddels via ons al enige tijd werkzaam als Team Assistant bij Loyens & Loeff. Na het behalen van haar propedeuse van haar HBO-Rechten studie is ze begonnen aan haar bachelor Rechtsgeleerdheid aan de VU.

  Hoe je Personal Assistant kunt worden: de voordelen en vaardigheden

  Een Personal Assistant (PA) is verantwoordelijk voor het bieden van persoonlijke ondersteuning aan een individu, zoals een manager, ondernemer of beroemdheid. De taken van een PA variëren afhankelijk van de behoeften van hun werkgever, maar ze zijn over het algemeen gericht op het ontlasten van hun werkgever van administratieve taken en organisatorische taken, zodat de werkgever zich kan concentreren op hun kernactiviteiten.
  TOP