De duur van een interim contract – 2ASSISTU

Hoe lang mag een interim contract duren?

Een interim contract, ook wel bekend als een tijdelijk contract, is een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer voor een bepaalde periode. In deze introductie gaan we bekijken hoe lang een interim contract mag duren en welke factoren van invloed zijn op de contractduur. De regelgeving rondom interim contracten kan soms complex zijn, maar we zullen de belangrijkste punten beknopt benoemen om duidelijkheid te scheppen.

 • Contractduur: Interim contracten worden voor een bepaalde periode afgesloten, zoals een aantal weken, maanden of voor de duur van een project. 
 • Motieven: De duur van een interim contract kan afhangen van het motief waarom je wordt ingehuurd, zoals vervanging van een afwezige werknemer, tijdelijke vermeerdering van werk, uitzonderlijk werk of instroom als nieuwe werknemer.
 • Aanzegtermijn: In sommige landen is het vereist dat de werkgever een aanzegtermijn in acht neemt en de werknemer tijdig informeert over het al dan niet verlengen van het interim contract.
 • Minimale arbeidsduur: Er kan een minimale arbeidsduur per oproep zijn vastgesteld, bijvoorbeeld 3 uur per dag. 
 • Opzegging: Voor zowel werkgevers als werknemers gelden bepaalde opzegtermijnen bij het beëindigen van een interim contract.
 • Rechten en plichten: Werknemers met een interim contract hebben recht op bepaalde arbeidsvoorwaarden en -rechten, zoals minimumloon, vakantiedagen en bescherming tegen discriminatie. 
   

Wat is een interim contract?

Een interim contract, ook wel bekend als een tijdelijk contract, is een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer voor een bepaalde periode. Meestal betreft het weekcontracten of dag contracten, waarbij de duur van het contract vooraf wordt vastgesteld. Bij 2ASSISTU bieden wij interim officemanagers aan die jullie organisatie kan komen versterken.  

De duur van een interim contract

De duur van een interim contract is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk het motief waarom je komt werken en of je wel of niet bij een vakbond zit. 

Het motief waarom je komt werken

De duur van een interim contract is afhankelijk van het motief waarom je als werknemer aan de slag gaat. Er zijn verschillende motieven die van invloed zijn op de contractduur: 

 • Vervanging: Als je een werknemer vervangt die tijdelijk afwezig is, zal je interim contract eindigen zodra die werknemer terugkeert. 
 • Tijdelijke vermeerdering van werk: Bij een tijdelijke toename van werk kan een interim contract eindigen zodra het extra werk is afgerond. 
 • Uitzonderlijk werk: Voor specifieke projecten of opdrachten kan een interim contract eindigen zodra het werk is voltooid. 
 • Instroom: Als je als nieuwe werknemer instroomt via een interim contract, zal de duur in het contract worden vastgelegd. 

Voor meer informatie over het inzetten van een interim secretaresse vind je hier 

Wel of geen vakbond

Tabel 1: Werknemers met een vakbond

Motieven voor Vakbond

Duur van Interim Contract

Verbeteren van Arbeidsvoorwaarden

Gemiddeld 2 jaar

Bescherming tegen Ontslag

Gemiddeld 2,5 jaar

Loonsverhoging

Gemiddeld 2 jaar

Collectieve Onderhandelingen

Gemiddeld 2,5 jaar

 

 

Tabel 2: Werknemers zonder een vakbond

Motieven tegen Vakbond

Duur van Interim Contract

Individuele Onderhandelingen

Gemiddeld 1,5 jaar

Flexibiliteit

Gemiddeld 1 jaar

Geen Lidmaatschapskosten

Gemiddeld 1,5 jaar

Minder Betrokkenheid bij Onderneming

Gemiddeld 1 jaar

In deze tabellen worden de motieven voor en tegen het hebben van een vakbond weergegeven, samen met de gemiddelde duur van interim contracten voor werknemers met en zonder een vakbond. Houd er rekening mee dat deze cijfers hypothetisch zijn en dat de werkelijke situatie kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en industrie.

Hoeveel uren moet ik verplicht werken bij een interim contract?

Bij een interim contract is de verplichte arbeidsduur doorgaans duidelijk vastgelegd in het contract zelf. Het aantal uren dat je verplicht bent te werken, verschilt per situatie en kan variëren afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt tussen de werkgever en de werknemer. In de meeste gevallen wordt de minimale arbeidsduur bij een interim contract echter op dagelijkse basis vastgesteld, en dit bedraagt meestal 3 uur per dag. Dit betekent dat als je wordt opgeroepen voor werk, je recht hebt op minimaal 3 uurloon, zelfs als je minder dan 3 uur daadwerkelijk hebt gewerkt.  

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het inzetten van een interim Personal Assistant? Lees hier dan meer.  

Mijn interim contract stopzetten

Als werknemer kun je je interim contract niet zomaar stopzetten, tenzij je nog binnen de proeftijd valt. Een interim contract kan niet eenzijdig worden opgezegd. 

Een interim contract bij 2ASSISTU

In dit artikel hebben we besproken hoe lang een interim contract mag duren, afhankelijk van verschillende factoren. Bij 2ASSISTU bieden wij verschillende mogelijkheden voor interim contracten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.  

Berthe van der Peet

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Interview met weekstudent Jessica

  Interview met werkstudent Jessica

  Jessica is alweer een tijdje werkzaam via de 2ASSISTU Legal Academy als werkstudent bij Greenberg Traurig en wij waren heel benieuwd naar haar bevindingen. Wat voegt een juridische bijbaan toe voor haar, welke werkzaamheden voert ze uit maar ook deelt ze handige tips met andere rechten studenten die eventueel deze stap zouden willen maken.

  Werken als HR medewerker: Dit zijn je taken binnen de HR.

  Als je op zoek bent naar een baan waar geen enkele dag hetzelfde is, dan is werken als HR Medewerker wellicht iets voor jou. Het vakgebied van Human Resources biedt een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden. In dit artikel zullen we de meest voorkomende taken van een HR Medewerker bespreken en uitleggen wat ze inhouden. Of je nu al werkzaam bent in HR en je kennis wilt vergroten, of als je geïnteresseerd bent in een carrière in dit boeiende vakgebied, dit artikel geeft je een goed inzicht in wat het werk van een HR Medewerker inhoudt. 
  TOP