Management of Personal Assistant: Verbeter je bedrijf of je vaardigheden

Wat is een Management Assistant?

Een Management Assistant is een professionele ondersteuner die het managementteam van een organisatie helpt bij de dagelijkse gang van zaken en bij het realiseren van hun doelen. Het takenpakket van een Management Assistant kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte en aard van de organisatie en de behoeften van het managementteam. Over het algemeen omvat het takenpakket echter zaken als agendabeheer, communicatie, correspondentie, administratieve ondersteuning, projectcoördinatie en eventplanning.

Een Management Assistant werkt nauw samen met het managementteam en fungeert als een belangrijke schakel tussen het managementteam en andere afdelingen en stakeholders binnen en buiten de organisatie. Een Management Assistant moet dan ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden, organisatorische vaardigheden en een proactieve houding.

Er zijn verschillende soorten Management Assistants, waaronder Executive Assistants, Personal Assistants en office managers. Elk type Assistant heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden en is gericht op een specifieke doelgroep binnen het managementteam. Zo richt een Executive Assistant zich voornamelijk op de ondersteuning van de CEO of andere hoge leidinggevenden, terwijl een Personal Assistant zich richt op de ondersteuning van een specifieke manager of directielid. Een Office Manager is daarentegen verantwoordelijk voor het algemene reilen en zeilen van het kantoor en de dagelijkse gang van zaken.

Wat doet een Assistent Manager?

Een Assistent Manager ondersteunt en werkt nauw samen met een manager of directeur in het runnen van een bedrijf of organisatie. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een Assistent Manager kunnen verschillen afhankelijk van het type bedrijf of organisatie waarvoor ze werken, maar over het algemeen omvatten de taken van een Assistent Manager:

 1. Administratieve taken: Een Assistent Manager helpt bij het uitvoeren van administratieve taken, zoals het bijhouden van agenda’s, het beantwoorden van e-mails, het opstellen van documenten en het voorbereiden van vergaderingen.
 2. Personeelsbeheer: Een Assistent Manager kan betrokken zijn bij het werven, trainen en beheren van personeel. Dit kan onder meer het beoordelen van cv’s, het voeren van sollicitatiegesprekken, het opstellen van werkroosters en het evalueren van prestaties omvatten.
 3. Financieel beheer: Een Assistent Manager kan betrokken zijn bij het beheren van de financiële aspecten van een bedrijf, zoals het opstellen van budgetten, het bijhouden van kosten en uitgaven, en het uitvoeren van financiële analyses.
 4. Communicatie: Een Assistent Manager kan optreden als een liaison tussen managers en medewerkers of tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie. Ze kunnen ook communiceren met klanten, leveranciers en andere externe belanghebbenden.

Over het algemeen zijn de verantwoordelijkheden van een Assistent Manager gericht op het ondersteunen van de manager of directeur in het bereiken van de doelstellingen van het bedrijf of de organisatie waarvoor ze werken.

Hoe word je Management Assistant?

Om Management Assistant te worden zijn er verschillende opleidingen mogelijk, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden die je wilt uitvoeren. Er zijn bijvoorbeeld MBO- en HBO-opleidingen in de richting van management support, Office Management of executive management.

Naast de benodigde opleiding zijn er ook persoonlijke vaardigheden die belangrijk zijn voor het uitoefenen van de functie van Management Assistant. Dit zijn onder andere organisatorische vaardigheden, communicatieve vaardigheden, stressbestendigheid en een proactieve houding. Daarnaast is het belangrijk om een goede kennis te hebben van de gangbare software en applicaties die worden gebruikt in het vakgebied, zoals Microsoft Office.

Het is ook mogelijk om als Management Assistant te beginnen zonder specifieke opleiding, maar dan zal je in de praktijk veel moeten leren en jezelf moeten ontwikkelen. Ervaring in een ondersteunende rol en het opdoen van kennis door middel van cursussen en trainingen kan dan helpen om de vereiste vaardigheden te ontwikkelen.

Wat verdient een management assistent?

Het salaris van een management assistent kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleidingsniveau, verantwoordelijkheden en werklocatie. Over het algemeen ligt het gemiddelde salaris van een management assistent in Nederland tussen de €2.200 en €4.000 bruto per maand, afhankelijk van de sector en werkgever.

Een ervaren Management Assistent kan mogelijk meer verdienen, tot wel €6.000 bruto per maand.

Naast het salaris hebben Management Assistants vaak ook recht op extra voordelen, zoals een 13e maand, vakantiegeld, pensioenregeling, opleidingsmogelijkheden en flexibele werktijden. Dit kan echter variëren afhankelijk van de werkgever en sector waarin men werkzaam is.

Wat doet een Personal Assistant?

Een Personal Assistant (PA) biedt persoonlijke ondersteuning aan een individu of een klein team, zoals een directeur, manager of ondernemer. De taken van een Personal Assistant kunnen variëren, maar over het algemeen zijn ze verantwoordelijk voor het beheren van de agenda en correspondentie, het boeken van reizen en accommodatie, het organiseren van vergaderingen en evenementen, en het ondersteunen van projecten en administratieve taken. Een Personal Assistant is vaak de spil van de organisatie en fungeert als de rechterhand van de persoon die ze ondersteunen.

De verantwoordelijkheden van een Personal Assistant zijn afhankelijk van de behoeften van de persoon die ze ondersteunen. Naast de genoemde taken kan een PA ook verantwoordelijk zijn voor het beheren van financiën, het bijhouden van documentatie, het onderhouden van contacten met klanten of leveranciers, en het voorbereiden van presentaties of rapporten.

Als u op zoek bent naar een Personal Assistant in Amsterdam, dan kunt u meer informatie vinden op de website. 2ASSISTU biedt professionele en persoonlijke ondersteuning aan individuen en bedrijven in Amsterdam en omgeving.

Wat kost een Personal Assistant?

Helaas kunnen we geen exacte informatie over het salaris van een Personal Assistant geven , omdat dit afhankelijk is van factoren zoals de branche, de locatie, de ervaring en de vaardigheden van de Personal Assistant.

Het salaris van een Personal Assistant kan variëren van zo’n €2.000 tot €6.000 bruto per maand, afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

Naast salaris kunnen personal assistenten ook extra voordelen hebben, zoals een leaseauto, een telefoon en/of laptop van de zaak, een bonusregeling en extra vakantiedagen.

Voor meer informatie over de tarieven en voordelen van een Personal Assistant kun je terecht op de website van 2ASSISTU.

Het verschil tussen een Personal Assistant en Management Assistant

Een Personal Assistant (PA) en Management Assistant (MA) hebben enkele overeenkomsten, zoals het ondersteunen van hun leidinggevenden en het coördineren van dagelijkse taken. Het belangrijkste verschil tussen een PA en een MA is echter het niveau van ondersteuning dat ze bieden.

Een PA biedt persoonlijke ondersteuning aan één persoon, meestal een CEO, directeur of manager. De taken van een PA kunnen onder meer het beheren van agenda’s, het regelen van reizen, het bijhouden van belangrijke documenten en het afhandelen van persoonlijke taken omvatten.

Een MA ondersteunt doorgaans een team of afdeling, in plaats van één persoon. De taken van een MA kunnen onder meer het plannen en coördineren van vergaderingen en evenementen, het opstellen van rapporten en presentaties, het bijhouden van administratieve dossiers en het ondersteunen van projecten omvatten.

Over het algemeen heeft een PA een meer persoonlijke en intieme relatie met hun leidinggevende, terwijl een MA meer betrokken is bij de zakelijke en operationele aspecten van het bedrijf.

Waarom Personal Assistant of Assistant manager worden?

Werken als Personal Assistant of Assistant manager kan een aantrekkelijke carrièrekeuze zijn voor mensen die van organiseren houden en graag ondersteunende taken uitvoeren. Enkele redenen waarom je een personal of Assistant manager zou willen worden zijn:

 1. Uitdagende en gevarieerde werkzaamheden: als personal of Assistant manager heb je te maken met een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden, waaronder agendabeheer, communicatie, projectmanagement en administratieve taken. Het werk is daardoor erg afwisselend en uitdagend.
 2. Directe ondersteuning van een leidinggevende: als personal of Assistant manager werk je direct samen met een leidinggevende en ondersteun je deze in zijn of haar dagelijkse werkzaamheden. Dit kan een goede manier zijn om inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering en om te leren van een ervaren manager.
 3. Mogelijkheden voor netwerken en groei: als personal of Assistant manager werk je vaak nauw samen met andere afdelingen en collega’s. Dit kan leiden tot nieuwe contacten en netwerkmogelijkheden, wat op zijn beurt kan leiden tot nieuwe carrièrekansen en groeimogelijkheden binnen het bedrijf.

Carrièremogelijkheden als personal of Assistant manager zijn er in overvloed. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar hogere functies binnen het bedrijf, zoals office manager, Executive Assistant of projectmanager. Als je interesse hebt in een interim positie als Personal Assistant, kun je bijvoorbeeld terecht bij 2ASSISTU, een bureau dat gespecialiseerd is in interim ondersteuning van managers en directieleden.

Voordelen van een personal of Assistant manager voor jouw bedrijf

Als bedrijf kan het inhuren van een personal of Assistant manager verschillende voordelen bieden, zoals:

 1. Meer tijd voor de manager of directeur: Een personal of Assistant manager kan verschillende taken overnemen waardoor de manager of directeur meer tijd heeft voor strategische taken en beslissingen.
 2. Betere organisatie en efficiëntie: Personal of Assistant managers zijn vaak zeer georganiseerd en kunnen helpen bij het opzetten van efficiënte systemen en processen voor het bedrijf.
 3. Hogere productiviteit: Door taken en verantwoordelijkheden te delegeren aan een personal of Assistant manager, kan het bedrijf de productiviteit verhogen en meer gedaan krijgen in minder tijd.
 4. Flexibiliteit: Een personal of Assistant manager kan flexibiliteit bieden aan het bedrijf door te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden en taken snel en effectief af te handelen.
 5. Expertise en ervaring: Een personal of Assistant manager kan waardevolle expertise en ervaring meebrengen naar het bedrijf, zoals kennis van specifieke software of processen, wat kan helpen bij het verbeteren van de bedrijfsprestaties.

Een personal of Assistant manager kan ook helpen bij het versterken van de samenwerking binnen het team en het verbeteren van de communicatie tussen afdelingen. Over het algemeen kunnen ze een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de bedrijfsdoelstellingen en -strategieën.

Assistant manager of een Personal Assistant nodig?

Als bedrijf kan het aannemen van een Assistant manager of Personal Assistant zeker voordelen bieden. Het kan bijvoorbeeld helpen om de werklast van het management te verminderen en de efficiëntie van het bedrijf te verhogen. Daarnaast kunnen een Assistant manager en Personal Assistant ondersteuning bieden bij administratieve taken, planning, communicatie en het beheren van projecten.

Of het noodzakelijk is om een Assistant manager of Personal Assistant aan te nemen, hangt af van de specifieke behoeften en omvang van het bedrijf. Voor sommige bedrijven kan het van groot belang zijn om deze rollen te vervullen, terwijl het voor anderen minder essentieel kan zijn.

Op de website van 2ASSISTU is het mogelijk om contact op te nemen met een team van professionals die kunnen helpen bij het bepalen of een Assistant manager of Personal Assistant nodig is en wat voor voordelen deze rollen kunnen bieden.

Berthe van der Peet

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Interim HR Professional

  Als bedrijven zich in een snel veranderende zakelijke omgeving bevinden, wordt de behoefte aan flexibiliteit in het personeelsbestand steeds crucialer. Hier komt de rol van interim HR-Professionals in beeld. Maar wat houdt het precies in om een interim HR-professional te zijn?

  Parttime management – wat houdt het in?  

  Parttime management - een effectieve benadering voor moderne bedrijven   In de dynamische en evoluerende zakelijke wereld van vandaag zijn traditionele werkstructuren en managementmodellen niet altijd de meest effectieve oplossingen. Steeds meer bedrijven omarmen daarom parttime management als een innovatieve benadering om de prestaties te verbeteren en tegelijkertijd de werk-privébalans te bevorderen. Maar wat houdt parttime management eigenlijk in? 
  TOP