Hoe werkt een Recruiter? Werkwijze en recruitmentproces vind je hier!

Hoe werkt een Recruiter?

Een Recruiter is een professional die bedrijven helpt bij het vinden van de juiste kandidaten voor openstaande vacatures. Het proces van een Recruiter begint met het bespreken van de vacature met de opdrachtgever, om een goed beeld te krijgen van het gewenste profiel. Vervolgens gaat de Recruiter op zoek naar geschikte kandidaten via verschillende kanalen, zoals social media, jobboards, en het eigen netwerk. Wanneer er geschikte kandidaten zijn gevonden, worden deze gescreend en getest op hun vaardigheden. Uiteindelijk presenteert de Recruiter de best passende kandidaten aan de opdrachtgever en begeleidt deze in het gehele sollicitatieproces, van het eerste gesprek tot de contractonderhandelingen. Hoe werkt een recruiter lees je verder in deze blog. 

2ASSISTU is een organisatie die gespecialiseerd is in het vinden van geschikte kandidaten voor persoonlijke assistentie. Als je op zoek bent naar een persoonlijk assistent, kan 2ASSISTU je helpen bij het vinden van de juiste persoon die past bij jouw behoeften en voorkeuren. Daarnaast biedt 2ASSISTU ook diensten aan op het gebied van interim management en Recruiter voor HR professionals. Als je interesse hebt in een van onze dienste kun je contact opnemen via hun website. 

Wat doet een Recruiter?

 

Een Recruiter heeft als taak om geschikte kandidaten te vinden voor openstaande functies bij bedrijven. Dit houdt in dat ze vacatures plaatsen, cv’s doorzoeken, interviews afnemen, achtergrond- en referentiecontroles uitvoeren en kandidaten matchen met openstaande functies. Ze hebben vaak een goed begrip van de arbeidsmarkt en weten hoe ze kandidaten moeten vinden en verleiden om te solliciteren voor de functies die ze aanbieden. Ook onderhouden ze contact met de klanten en zorgen ze voor een goede afhandeling van het wervingsproces. 

De taken en verantwoordelijkheden van een Recruiter

Hieronder vind je een opsomming van taken en verantwoordelijkheden van een Recruiter: 

Selecteren en benaderen van geschikte kandidaten: een Recruiter zoekt actief naar kandidaten die passen bij de vacatures waarvoor ze werven. Dit kan bijvoorbeeld door het doorzoeken van CV-databases, het plaatsen van vacatures op jobboards en social media, en het gebruik van hun eigen netwerk.

 

Kennismakingsgesprek met kandidaat: een Recruiter zal potentiële kandidaten interviewen om meer te weten te komen over hun werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid. Dit kan een telefonisch gesprek zijn, een online video-interview of een face-to-face gesprek. 

 

Beoordelen van kandidaten: op basis van het kennismakingsgesprek en de CV’s van de kandidaten, zal een Recruiter beoordelen of ze geschikt zijn voor de functie waarvoor ze werven. 

 

Voorstellen van kandidaten bij de opdrachtgever: als een Recruiter een geschikte kandidaat heeft gevonden, zal hij of zij deze voorstellen bij de opdrachtgever. Dit kan ook inhouden dat de Recruiter het salaris bespreekt, het arbeidscontract opstelt en de kandidaat begeleidt tijdens het sollicitatieproces. 

 

Relatiebeheer: een Recruiter onderhoudt ook relaties met opdrachtgevers en kandidaten om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en om in de toekomst snel geschikte kandidaten te kunnen vinden. 

 

Administratie: het bijhouden van dossiers en gegevens van kandidaten, opdrachtgevers en vacatures maakt ook deel uit van de verantwoordelijkheden van een Recruiter. 

 

Advies geven: een Recruiter kan advies geven over de arbeidsmarkt, salarissen en trends in de branche. 

 

2ASSISTU biedt onder andere diensten aan op het gebied van werving en selectie van Personal Assistants. Onze Recruiter selecteren en benaderen geschikte kandidaten, beoordelen hen, stellen hen voor aan de opdrachtgever en onderhouden relaties met beide partijen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. 

Verschillende soorten Recruiter

Er zijn inderdaad verschillende soorten Recruiters, elk met hun eigen specialisatie en werkwijze. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende typen Recruiter toegelicht: 

 1. Corporate Recruiter: Dit zijn Recruiters die voor één specifiek bedrijf werken en zich richten op het werven van personeel voor dat bedrijf. 
 2. Agency Recruiter: Dit zijn Recruiters die werken voor een wervingsbureau en zich richten op het vinden van geschikte kandidaten voor meerdere bedrijven. 
 3. Executive Recruiter: Dit zijn Recruiters die zich richten op het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties binnen bedrijven. 
 4. Temp Recruiter: Dit zijn Recruiters die zich richten op het vinden van tijdelijke medewerkers voor bedrijven, zoals uitzendkrachten of interim-professionals. 
 5. RPO (Recruiter Process Outsourcing) Recruiter: Dit zijn Recruiters die worden ingehuurd door bedrijven om het gehele wervingsproces uit handen te nemen. 

Naast verschillende mooie Recruiter functies bemiddelen we ook HR gerelateerde functies. Je kunt onze HR vacatures vinden op onze vacature pagina.

Corporate Recruiter

Een corporate Recruiter is een interne Recruiter die werkt voor een bedrijf en verantwoordelijk is voor het vinden van geschikte kandidaten voor openstaande functies binnen dat bedrijf. Corporate Recruiter zijn meestal betrokken bij het hele proces van werving en selectie, van het opstellen van vacatures tot het selecteren en interviewen van kandidaten. Ze hebben diepgaande kennis van het bedrijf en zijn cultuur, wat hen helpt bij het vinden van de juiste kandidaat die past bij de organisatie. Corporate Recruiter zijn ook verantwoordelijk voor het onderhouden van relaties met werving partners, zoals vacaturesites en bureaus voor personeelszaken. Ze zijn in staat om te adviseren over de arbeidsmarkt en trends in de industrie en kunnen strategisch bijdragen aan de groei van het bedrijf door het aantrekken van de beste talenten. 

Recruiter consultants

Recruiter Consultants zijn Recruiter die werken voor wervingsbureaus of -diensten en verantwoordelijk zijn voor het aantrekken van talent voor verschillende klanten. In tegenstelling tot Corporate Recruiter, werken Recruiter Consultants extern en worden ze ingehuurd door bedrijven om kandidaten te vinden voor een specifieke functie. De taken van een Recruiter Consultant zijn onder meer het beoordelen van de behoeften van de klant, het opstellen van vacatures, het screenen van cv’s en het interviewen van kandidaten. Ze werken samen met de klant om de beste kandidaat te selecteren voor de openstaande functie. Ze zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde vakgebieden en hebben kennis van de huidige trends in de branche en de arbeidsmarkt. 

Intercedent

Een intercedent is een Recruiter die werkt voor een uitzendbureau. De intercedent werft kandidaten voor tijdelijke banen of vacatures met het doel om deze kandidaten te plaatsen bij het bedrijf van de opdrachtgever. 

Specifieke taken van een intercedent zijn onder andere: 

 • Werven van kandidaten: het zoeken naar geschikte kandidaten voor openstaande vacatures. 
 • Selectiegesprekken voeren: het voeren van gesprekken met potentiële kandidaten om hun geschiktheid voor de vacature te beoordelen. 
 • Plaatsen van kandidaten: het plaatsen van kandidaten bij bedrijven die op zoek zijn naar tijdelijk personeel of vacatures hebben. 
 • Administratieve taken: het verwerken van gegevens in het systeem, zoals de urenregistratie van de geplaatste kandidaten. 

De intercedent fungeert als tussenpersoon tussen de opdrachtgever en de kandidaat en zorgt ervoor dat de belangen van beide partijen worden behartigd. 

Headhunters

 

Een headhunter is een Recruiter die zich richt op het vinden van topkandidaten voor management- of executive-posities. Ze worden ook wel executive Recruiter genoemd. Headhunters hebben meestal een breed netwerk in de industrieën waarin ze werken en kunnen kandidaten benaderen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe functie. 

De specifieke taken van een headhunter omvatten het identificeren en benaderen van potentiële kandidaten voor senior posities, vaak met behulp van geavanceerde zoektechnologieën en professionele netwerken. Ze beoordelen kandidaten en voeren uitgebreide interviews en achtergrondchecks uit om ervoor te zorgen dat de kandidaat de vereiste kwalificaties en persoonlijkheid heeft voor de functie. Headhunters werken vaak in opdracht van bedrijven of organisaties die op zoek zijn naar zeer specifieke kandidaten voor topfuncties. 

Hoe gaat een Recruiter te werk?

Het proces van een Recruiter kan variëren afhankelijk van het type Recruiter en de specifieke opdracht, maar over het algemeen kan het proces worden samengevat in de volgende stappen. Hoe werkt een recruiter:

 1. Intakegesprek: De Recruiter heeft een intakegesprek met de opdrachtgever om de wensen en eisen te bespreken voor de openstaande vacature of de benodigde kandidaat. 
 1. Zoeken en benaderen: De Recruiter gaat actief op zoek naar geschikte kandidaten voor de functie, via verschillende kanalen zoals LinkedIn, job boards en hun eigen netwerk. Vervolgens benadert de Recruiter deze kandidaten om te kijken of ze geïnteresseerd zijn in de functie en of ze voldoen aan de gestelde eisen. 
 1. Selectie: De Recruiter selecteert de meest geschikte kandidaten voor de functie en nodigt ze uit voor een kennismakingsgesprek. 
 1. Kennismakingsgesprek: De Recruiter heeft een kennismakingsgesprek met de geselecteerde kandidaten om hun vaardigheden, ervaring, persoonlijkheid en motivatie te beoordelen en om te kijken of ze passen bij de cultuur en waarden van het bedrijf. 
 1. Referenties checken: De Recruiter neemt contact op met de referenties van de kandidaat om meer informatie te verzamelen over hun werkervaring en prestaties. 
 1. Voorstellen van kandidaten: De Recruiter presenteert de kandidaten aan de opdrachtgever en geeft een samenvatting van hun ervaring en vaardigheden. 
 1. Interviews: De opdrachtgever voert vervolgens interviews met de voorgestelde kandidaten om te kijken of ze passen bij het bedrijf en de functie. 
 1. Aanbod: Als de opdrachtgever besluit om een kandidaat aan te nemen, doet de Recruiter een aanbod aan de kandidaat namens het bedrijf. 
 1. Follow-up: De Recruiter houdt contact met de kandidaat en de opdrachtgever om te zorgen dat alles soepel verloopt tijdens het inwerkproces en de proeftijd. 

Dit zijn over het algemeen de belangrijkste stappen in het proces van een Recruiter. Het kan variëren afhankelijk van de opdrachtgever, de branche en de specifieke vereisten voor de functie. Mocht je een Personal Assistant nodig hebben dan helpen wij je graag middels bovenstaande stappen.

De vaardigheden en eigenschappen Recruiter

Een Recruiter moet beschikken over een aantal specifieke vaardigheden en eigenschappen om zijn of haar werk goed te kunnen uitvoeren. Hieronder volgt een opsomming van deze vaardigheden en eigenschappen: 

Stressbestendigheid: als Recruiter moet je onder druk kunnen werken en deadlines kunnen halen. Het kan soms hectisch zijn en er wordt van je verwacht dat je hier goed mee om kunt gaan. 

Commercieel ingesteld: als Recruiter ben je vaak bezig met het werven van nieuwe klanten en het uitbouwen van bestaande relaties. Daarvoor is het belangrijk dat je commercieel ingesteld bent en kansen kunt zien en benutten. 

Kennis van de markt: een goede Recruiter heeft kennis van de arbeidsmarkt en weet wat er speelt in de branche waarin hij of zij actief is. Hierdoor kun je als Recruiter goed inschatten wat kandidaten en opdrachtgevers zoeken. 

 

Communicatief vaardig: als Recruiter ben je veel in gesprek met kandidaten en opdrachtgevers. Het is belangrijk dat je goed kunt luisteren, doorvragen en helder kunt communiceren. 

Empathisch vermogen: als Recruiter moet je je goed kunnen verplaatsen in de situatie van een kandidaat en begrijpen wat zijn of haar drijfveren zijn. Dit vereist een goed ontwikkeld empathisch vermogen. 

 

Netwerker: als Recruiter is het belangrijk dat je een groot netwerk hebt en dit netwerk actief onderhoudt. Hierdoor kun je snel schakelen en kandidaten en opdrachtgevers snel aan elkaar koppelen. 

Resultaatgericht: als Recruiter ben je continu bezig met het behalen van resultaten. Het is belangrijk dat je hierin gedreven bent en hier ook op afgerekend wilt worden. 

Waar werken Recruiters?

Recruiters kunnen in verschillende organisaties werken, zoals bijvoorbeeld in grote bedrijven, wervingsbureaus, uitzendbureaus en headhunterbureaus. De specifieke werkplekken kunnen afhankelijk zijn van het soort Recruiter dat je bent en het type organisaties waarvoor je werkt. 

 

Als je geïnteresseerd bent om als Recruiter te werken, bieden wij verschillende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een professionele Recruiter. Bij ons kun je bijvoorbeeld werken als HR-professional of Recruiter consultant. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden. 

Recruitment nodig? Snel nieuw personeel met 2ASSISTU!

Wij bieden ondersteuning op het gebied van Recruitment. Een Recruiter is verantwoordelijk voor het selecteren en benaderen van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures. Dit kan zowel binnen een organisatie als bij een werving- en selectiebureau zijn. Er bestaan verschillende soorten Recruiter, zoals Corporate Recruiters, Recruiter Consultants, intercedenten en headhunters. 

Bij 2ASSISTU hebben we een team van ervaren Recruiters die beschikken over de juiste vaardigheden en eigenschappen, zoals stressbestendigheid, commercieel inzicht en kennis van de markt. Wij nemen het hele recruitmentproces uit handen, van het schrijven van de vacaturetekst tot het voeren van sollicitatiegesprekken en het doen van referentiechecks. 

De voordelen van ons zijn onder andere de kennis van de arbeidsmarkt en ons uitgebreide netwerk, waardoor wij snel geschikte kandidaten kunnen vinden. Ook bespaart het inschakelen van een Recruiter tijd en moeite en vergroot het de kans op het vinden van de juiste kandidaat voor de openstaande functie. 

Wil je meer informatie over onze Recruiters of ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Berthe van der Peet

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Top Secretaresse banen – De beste jobs binnen de branche

  Secretaresse zijn van groot belang voor bedrijven en organisaties, omdat ze vaak als eerste contactpersoon fungeren en daarmee het visitekaartje van het bedrijf zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor het efficiënt en effectief laten verlopen van de dagelijkse gang van zaken en ondersteunen de leidinggevenden en andere medewerkers op diverse gebieden. In deze blog zal meer informatie worden gegeven over de taken, vaardigheden, soorten banen en professionele ontwikkeling van Secretaresse. Zo krijg je een goed beeld van wat er allemaal bij een Secretaresse baan komt kijken.
  2ASSISTU Update

  2ASSISTU Update

  Inmiddels bestaan we met 2ASSISTU alweer ruim een half jaar dus wij dachten, het is hoog tijd om jullie even een 2ASSISTU update te geven. Welke ontwikkelingen hebben er plaatsgevonden of gaan er plaatsvinden? Het team is gegroeid maar wie zijn er nou eigenlijk bijgekomen? Maar ook, hoe zijn we gekomen waar we nu zijn met elkaar.
  TOP