Haal het beste uit je HR motivatiebrief: Tips en voorbeelden

Motivatiebrief HR medewerker

Een motivatiebrief is een krachtig hulpmiddel waarmee je jezelf kunt presenteren aan potentiële werkgevers. Het stelt je in staat om meer diepgang te geven aan je cv en de redenen waarom je geschikt bent voor de functie uit te lichten. In dit blog delen we waardevolle inzichten en praktische tips om een overtuigende HR motivatiebrief te schrijven die je onderscheidt van andere sollicitanten.

Waarom schrijf je een motivatiebrief?

Een motivatiebrief biedt diverse voordelen die verder gaan dan wat er op je cv staat. Het geeft je de mogelijkheid om je persoonlijkheid, motivatie en relevante ervaring beter te benadrukken. Met een goed geschreven motivatiebrief kun je:

 • Je persoonlijkheid laten zien: Vertel wie je bent, wat je drijft en waarom je geïnteresseerd bent in de HR-medewerker functie.
 • Je motivatie onderbouwen: Leg uit waarom je specifiek voor deze functie en organisatie kiest.
 • Je vaardigheden en ervaring benadrukken: Bespreek je relevante ervaring en hoe deze aansluit bij de vereisten van de functie.
 • Een sterke eerste indruk maken: Een goed geschreven motivatiebrief maakt je sollicitatie memorabel en vergroot je kans op een uitnodiging voor een gesprek.

Voor een uitgebreid aanbod van HR vacatures, bekijk hier.

Wat staat er in een HR motivatiebrief?

Een effectieve HR motivatiebrief bevat specifieke elementen die je verhaal kracht bijzetten. Hieronder vind je een overzicht van de informatie die je moet vermelden:

 • Aanhef: Begin met een gepaste aanhef, bij voorkeur gericht aan de juiste persoon.
 • Introductie: Stel jezelf kort voor en noem de specifieke functie waarvoor je solliciteert.
 • Motivatie: Beschrijf waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Laat zien dat je onderzoek hebt gedaan.
 • Relevante ervaring: Benadruk je eerdere ervaringen die aansluiten bij de HR-medewerker rol.
 • Vaardigheden: Noem vaardigheden die relevant zijn voor de functie, zoals communicatie, probleemoplossing en teamwork.
 • Afsluiting: Bedank de lezer voor hun tijd en uitnodiging voor verdere bespreking.

De opbouw en volgorde van een motivatiebrief voor HR

De volgorde van je motivatiebrief is van belang om een gestructureerde en overtuigende indruk te maken. Hanteer de volgende opbouw:

Aanhef: Richt je brief aan de juiste persoon.

Introductie: Stel jezelf voor en noem de functie waarvoor je solliciteert.

Motivatie: Leg uit waarom je de functie ambieert en waarom je bij het bedrijf wilt werken.

Ervaring: Bespreek je relevante werkervaring en prestaties.

Vaardigheden: Benadruk vaardigheden die nodig zijn voor een HR-medewerker.

Slot: Sluit af met een dankbetuiging en interesse voor verdere bespreking.

Best practices voor opbouw en structuur zijn te vinden op deze link.

Hoe schrijf je een motivatiebrief voor een HR-medewerker functie?

Bij het schrijven van een motivatiebrief voor een HR-medewerker functie is het van belang om specifieke aspecten te belichten:

 • Relevante vaardigheden: Noem vaardigheden zoals empathie, communicatie, conflictresolutie en organisatorische bekwaamheid.
 • Persoonlijke kwaliteiten: Vertaal je persoonlijke eigenschappen naar hoe deze bijdragen aan een succesvolle HR-carrière.
 • Professionele toon: Hanteer een zakelijke, maar toch vriendelijke toon die past bij het HR-domein.

Voor verdere inspiratie, bekijk hier.

Veelgemaakte fouten in een motivatiebrief voor een HR functie

Bij het schrijven van je HR motivatiebrief is het belangrijk om enkele veelvoorkomende fouten te vermijden:

 • Algemene en vage bewoordingen: Vermijd algemene uitspraken zonder concrete voorbeelden.
 • Niet aanpassen aan de functie: Zorg ervoor dat je brief specifiek aansluit bij de HR-medewerker functie en het bedrijf.
 • Gebrek aan bewijs: Onderbouw je beweringen met relevante ervaring en prestaties.
 • Spelling en grammatica: Controleer je brief op taalfouten om een professionele indruk te maken.

Tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief

Een overtuigende motivatiebrief kan het verschil maken bij het solliciteren naar een HR-medewerker functie. Hier zijn enkele waardevolle tips om een indrukwekkende motivatiebrief te schrijven:

Grondig onderzoek: Besteed tijd aan het onderzoeken van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Begrijp de bedrijfscultuur, waarden en doelen. Dit stelt je in staat om je brief aan te passen aan de specifieke behoeften en verwachtingen van het bedrijf.

Personaliseer: Maak je motivatiebrief persoonlijk. Vermijd generieke en standaardteksten. Toon aan dat je de moeite hebt genomen om de organisatie en de functie te begrijpen en leg uit waarom je juist daar wilt werken.

Concretiseer: Gebruik concrete voorbeelden om je beweringen te onderbouwen. Beschrijf specifieke situaties waarin je vaardigheden en ervaring hebt toegepast en welke resultaten dit opleverde.

Relevantie benadrukken: Focus op relevante ervaring, vaardigheden en prestaties die direct verband houden met de HR-medewerker functie. Laat zien hoe jouw achtergrond waarde toevoegt aan de rol.

Toon enthousiasme: Laat je enthousiasme voor de functie en het bedrijf zien. Werkgevers zijn op zoek naar gemotiveerde kandidaten die echt geïnteresseerd zijn.

Helder en beknopt: Houd je brief helder en beknopt. Vermijd te lange alinea’s en complexe zinnen. Zorg ervoor dat je boodschap duidelijk overkomt.

Wees positief: Blijf positief en vermijd negatieve opmerkingen over vorige werkgevers of situaties. Focus op wat je hebt geleerd en hoe dat je heeft gevormd.

Correct taalgebruik: Controleer je brief grondig op spelling- en grammaticafouten. Een foutloze brief geeft een professionele indruk.

Feedback zoeken: Vraag vrienden, familie of professionele contacten om feedback op je motivatiebrief. Externe input kan je helpen om je brief te verbeteren en eventuele blinde vlekken te identificeren.

Ben je benieuwd naar onze vacatures kijk dan op onze website.

HR-medewerker motivatiebrief: voorbeeld

Aanhef:Geachte [Naam van de HR-manager],

Met veel enthousiasme dien ik mijn sollicitatie in voor de functie van HR-medewerker bij [Bedrijfsnaam]. Graag licht ik mijn interesse en ervaring toe die mij geschikt maken voor deze waardevolle rol binnen uw team.

Inhoud:Mijn passie voor het HR-vakgebied is gebaseerd op mijn overtuiging dat de juiste mensen op de juiste plaats kunnen leiden tot ongekende groei en succes voor een organisatie. In mijn vorige rol als HR-assistent bij [Vorige Bedrijfsnaam] heb ik praktische ervaring opgedaan in het ondersteunen van HR-processen, het beheren van personeelsdossiers en het coördineren van werving en selectieprocedures. Deze ervaring heeft mijn interesse en toewijding aan het HR-vak alleen maar versterkt.

Wat mij specifiek aanspreekt aan [Bedrijfsnaam] is jullie toewijding aan het creëren van een positieve werkcultuur waarin medewerkers kunnen gedijen. Ik ben onder de indruk van de diverse initiatieven die het bedrijf onderneemt om medewerkersbetrokkenheid en -ontwikkeling te stimuleren. Mijn analytische vaardigheden en empathie stellen me in staat om effectieve HR-strategieën te ontwikkelen die bijdragen aan een gezonde werkomgeving en optimale prestaties.

Afsluiting:Ik kijk er naar uit om mijn bijdrage te leveren aan het succes van [Bedrijfsnaam] als HR-medewerker. Graag bespreek ik in een persoonlijk gesprek hoe mijn vaardigheden en ervaring kunnen bijdragen aan de verdere groei van uw organisatie. Dank u wel voor uw overweging.

Met vriendelijke groet,

[Uw naam]

 

De leukste HR vacatures vind je via 2ASSISTU

2ASSISTU is een betrouwbaar platform dat zich richt op het verbinden van talentvolle professionals met de meest geschikte HR vacatures. We begrijpen het belang van een goede match tussen werkgever en werknemer en streven ernaar om de ideale verbindingen tot stand te brengen.

Het sollicitatieproces via ons is erg makkelijk en gebruiksvriendelijk. Bekijk de beschikbare HR vacatures op onze website, kies degene die het beste bij jouw profiel past, en volg de instructies om je sollicitatie in te dienen. We zorgen voor een soepel proces dat jouw kans vergroot om de perfecte functie te vinden.

Door te werken met ons profiteer je van een scala aan voordelen. Onze ervaren HR-professionals staan klaar om je te ondersteunen bij elke stap van het sollicitatieproces. We bieden inzicht in de arbeidsmarkt, helpen bij het optimaliseren van je CV en motivatiebrief, en bieden waardevolle tips om je voor te bereiden op sollicitatiegesprekken.

Voor meer informatie over hoe we je kunnen ondersteunen, bezoek ons op 2ASSISTU Contact.

Berthe van der Peet

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Wat is hr medewerker? Alles wat je wil weten over deze functie!

  Een HR-medewerker, ook bekend als Human Resources-medewerker, is een essentiële schakel binnen een organisatie die zich richt op het beheren en ontwikkelen van het menselijk kapitaal. HR-medewerkers spelen een cruciale rol bij het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent binnen een bedrijf. Ze werken nauw samen met zowel het management als de werknemers om ervoor te zorgen dat de organisatie effectief functioneert.

  Een Tech-savvy Assistant… wat is dat nou eigenlijk?

  Een Tech-savvy Assistant zijn: wat houdt dat precies in? En hoe word je het? We leven nou eenmaal in een wereld die sneller gaat, continu verandert en steeds digitaler wordt. Ook voor jou als Assistant geldt dat technologie steeds belangrijker wordt in je werk nu de wereld wordt overspoeld door digitale ontwikkelingen. Een andere manier van denken en samenwerken zijn dus nodig. Maar ben jij al klaar voor deze digitale switch naar een échte Tech-savvy Assistant?
  TOP