Zelf op een originele manier personeel werven – 2ASSISTU

Originele manier personeel werven

Als bedrijf is het belangrijk om de juiste werknemers aan te trekken die goed passen bij de bedrijfscultuur en de nodige vaardigheden hebben om de organisatie te laten groeien. Het werven van eigen personeel kan een effectieve manier zijn om dit te bereiken, en er zijn verschillende originele manieren om dit te doen.

 

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het werven van eigen personeel. Ten eerste zijn ze al bekend met de organisatiecultuur en hebben ze de nodige kennis en vaardigheden om de functie uit te voeren. Ten tweede kan het werven van eigen personeel de kosten van werving en training van nieuwe werknemers verminderen. Ten derde kan het werven van eigen personeel bijdragen aan een betere retentie en een hogere loyaliteit van werknemers, aangezien werknemers zich vaak meer verbonden voelen met een organisatie waarin ze al werken.

 

Tegenwoordig kan het werven van eigen personeel een uitdaging zijn vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de concurrentie tussen bedrijven om de beste kandidaten aan te trekken. Het kan ook moeilijk zijn om werknemers te behouden, vooral als er weinig doorgroeimogelijkheden zijn binnen de organisatie.

Om deze uitdagingen aan te pakken, kunnen bedrijven originele manieren gebruiken om eigen personeel te werven. Enkele ideeën zijn bijvoorbeeld:

 1. Interne jobbeurzen organiseren: Dit biedt werknemers de mogelijkheid om te netwerken en hun interesse in openstaande functies binnen de organisatie te uiten.
 2. Verwijzingsprogramma’s opzetten: Medewerkers worden beloond voor het aanbrengen van geschikte kandidaten voor openstaande functies.
 3. Opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s aanbieden: Hierdoor kunnen werknemers hun vaardigheden verbeteren en hun carrièremogelijkheden binnen de organisatie vergroten.
 4. Social media gebruiken om de bedrijfscultuur te promoten: Hierdoor kunnen potentiële kandidaten een kijkje nemen in de organisatiecultuur en kan het bedrijf een positief imago opbouwen.
 5. Vrijwilligerswerk doen: Dit kan helpen bij het opbouwen van relaties met potentiële kandidaten en kan een positieve invloed hebben op het imago van de organisatie.

Wat is werving van personeel?

Werving van personeel, ook wel werving en selectie genoemd, is het proces van het aantrekken, evalueren en selecteren van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures binnen een organisatie. Het is een belangrijk onderdeel van humanresourcesmanagement en is essentieel voor het succes van een bedrijf.

 

Werving van personeel begint vaak met het vaststellen van de vacaturevereisten en het opstellen van een vacaturetekst. Vervolgens worden verschillende wervingskanalen gebruikt, zoals vacaturesites, sociale media, personeelsadvertenties en interne verwijzingen, om kandidaten aan te trekken.

 

Na het ontvangen van de sollicitaties worden deze geëvalueerd en wordt er een selectie gemaakt van de meest geschikte kandidaten. Dit kan onder andere door middel van telefonische screenings, online tests, sollicitatiegesprekken en assessments.

 

Uiteindelijk wordt er een keuze gemaakt voor de best passende kandidaat en wordt er een arbeidsvoorwaardelijk aanbod gedaan. Als dit geaccepteerd wordt, begint het inwerken van de nieuwe medewerker en is de werving van personeel afgerond.

Wat is het verschil tussen werving en selectie?

Werving en selectie zijn twee termen die vaak in combinatie worden gebruikt, maar die elk een eigen betekenis hebben. Werving is het proces van het aantrekken van potentiële kandidaten voor een openstaande vacature, terwijl selectie het proces is van het kiezen van de meest geschikte kandidaat uit deze pool van potentiële kandidaten.

 

Werving is gericht op het vinden van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures, terwijl selectie zich richt op het beoordelen van de kwalificaties, vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken van de kandidaten om te bepalen wie het beste past bij de vereisten van de functie.

 

Een goede selectieprocedure is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de organisatie de juiste kandidaat kiest voor de openstaande vacature. Hierdoor kan de organisatie effectief functioneren en kunnen de doelstellingen worden bereikt. Een goede selectieprocedure zorgt er ook voor dat de nieuwe medewerker beter in staat is om zijn of haar werkzaamheden uit te voeren, aangezien deze persoon over de juiste kwalificaties, vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken beschikt. Daarnaast kan een goede selectieprocedure de retentie van werknemers verbeteren, aangezien medewerkers die goed passen bij de functie en de organisatie vaak meer betrokken zijn en langer blijven.

Wat zijn de voordelen van eigen personeel vinden?

Het werven van eigen personeel heeft vele voordelen voor een organisatie, waaronder:

 

 1. Kostenefficiëntie: Het inzetten van eigen personeel kan kostenbesparend zijn, omdat er geen extra wervingskosten of recruitment fees betaald hoeven te worden aan externe partijen.
 2. Culturele fit: Eigen personeel is vaak al bekend met de bedrijfscultuur en past daardoor beter bij de organisatie. Dit kan leiden tot een hogere tevredenheid en betrokkenheid van werknemers.
 3. Kennis en ervaring: Eigen personeel heeft vaak al kennis en ervaring binnen de organisatie, waardoor zij sneller ingewerkt zijn en beter presteren in hun werkzaamheden.
 4. Interne promoties: Door het werven van eigen personeel kunnen interne promoties mogelijk worden gemaakt, wat kan leiden tot meer loyaliteit en betrokkenheid bij werknemers.
 5. Vertrouwen en betrouwbaarheid: Door eigen personeel te werven, kan er een vertrouwensband ontstaan tussen de organisatie en de werknemer, wat kan leiden tot een hogere mate van betrouwbaarheid en commitment.

 

Als je op zoek bent naar ondersteuning in je persoonlijke of zakelijke leven, zoals een Personal Assistant, dan kan 2ASSISTU wellicht uitkomst bieden. Hier vind je meer informatie over de diensten van een Personal Assistant en hoe deze jou kan ondersteunen in je dagelijkse werkzaamheden.

Waar moet je rekening mee houden bij werving van personeel?

Bij het werven van personeel zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden, zoals:

 1. Het opstellen van een functieprofiel: Zorg dat je een duidelijk en helder functieprofiel hebt opgesteld, waarin de taken, verantwoordelijkheden en vereiste vaardigheden en kwalificaties staan beschreven.
 2. Het bepalen van de wervingskanalen: Kies de juiste wervingskanalen om de doelgroep te bereiken, zoals online vacaturesites, sociale media, netwerkevenementen of het eigen netwerk.
 3. Het selecteren van kandidaten: Selecteer kandidaten op basis van hun kwalificaties, vaardigheden, persoonlijkheid en fit met de organisatie.
 4. Het voeren van sollicitatiegesprekken: Voer sollicitatiegesprekken om meer te weten te komen over de kandidaat en om te beoordelen of deze geschikt is voor de functie.
 5. Het doen van referentiechecks: Controleer de referenties van de kandidaat om te beoordelen of deze geschikt is voor de functie.
 1. Het bieden van een passend salaris en arbeidsvoorwaarden: Zorg dat het salaris en de arbeidsvoorwaarden passen bij de functie en de kwalificaties en ervaring van de kandidaat.
 2. Het onboarden van nieuwe medewerkers: Zorg voor een goed onboardingsproces, waarin nieuwe medewerkers goed worden ingewerkt en bekend worden gemaakt met de organisatie en de functie.

 

Het is belangrijk om dit proces zorgvuldig uit te voeren, om de juiste kandidaat te vinden die goed past bij de organisatie en de openstaande functie.

 

Hoewel het werven van eigen personeel vele voordelen kan hebben, zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een gebrek aan diversiteit en nieuwe inzichten, omdat het inzetten van eigen personeel kan leiden tot een zekere mate van groepsdenken. Daarnaast kan het inzetten van eigen personeel leiden tot een gebrek aan innovatie en verandering, omdat deze werknemers vaak al bekend zijn met de organisatie en de manier van werken. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen het werven van eigen personeel en het inzetten van externe kennis en expertise om de organisatie verder te ontwikkelen en te laten groeien.

 

Tips om op een originele manier personeel te werven

Het werven van personeel kan soms een uitdaging zijn, vooral als je op zoek bent naar specifieke kandidaten met bepaalde vaardigheden of kwalificaties. Hier zijn een aantal tips om op een originele manier personeel te werven:

 

 1. Gebruik sociale media: Maak gebruik van sociale media platforms, zoals LinkedIn, Facebook en Twitter, om potentiële kandidaten te bereiken. Je kunt ook je eigen medewerkers vragen om je vacatures te delen op hun eigen social media accounts.
 2. Organiseer evenementen: Organiseer een open dag, een recruitment event of een informatiebijeenkomst om potentiële kandidaten kennis te laten maken met je organisatie en de openstaande vacatures.
 3. Geef werknemers referentiebonussen: Stimuleer je huidige medewerkers om kandidaten aan te dragen door referentiebonussen te geven voor succesvolle aanwervingen.
 4. Maak gebruik van video: Maak een video waarin je de organisatie en de openstaande vacatures presenteert. Dit kan een leuke en informatieve manier zijn om potentiële kandidaten aan te spreken.
 5. Zorg voor een unieke sollicitatieprocedure: Maak de sollicitatieprocedure onderscheidend en leuk. Dit kan variëren van een creatieve opdracht tot een originele manier om de kandidaat uit te nodigen voor het sollicitatiegesprek.
 6. Maak gebruik van referral recruitment software: Maak gebruik van online referral recruitment software om je medewerkers te stimuleren om kandidaten aan te dragen en te belonen voor succesvolle aanwervingen.
 7. Maak gebruik van online vacaturesites: Plaats vacatures op online vacaturesites zoals Indeed, Glassdoor, Monsterboard of LinkedIn. Dit kan helpen om je vacatures aan een groot publiek te tonen.
 8. Maak gebruik van niche vacaturesites: Gebruik niche vacaturesites die gericht zijn op specifieke vakgebieden of doelgroepen. Dit kan helpen om gerichtere kandidaten aan te trekken.

 

De meest effectieve vormen van personeelswerving zijn afhankelijk van de branche en het type functie. Het is belangrijk om te weten waar potentiële kandidaten zich bevinden en hoe zij het beste bereikt kunnen worden.

 

Er zijn verschillende online tools die je kunt gebruiken om je recruitment te verbeteren. Enkele voorbeelden zijn:

 1. LinkedIn: Dit platform is niet alleen geschikt om vacatures te plaatsen, maar ook om actief te zijn in relevante groepen en om potentiële kandidaten te benaderen.
 2. Indeed: Een populaire vacaturesite waar je zowel betaald als onbetaald kunt adverteren.
 3. Glassdoor: Een platform waar werknemers anoniem reviews kunnen plaatsen over hun werkgever. Dit kan potentiële kandidaten helpen om een beter beeld te krijgen van jouw organisatie.
 4. Applicant Tracking System (ATS): Een systeem dat helpt bij het beheren van sollicitaties en het selecteren van de beste kandidaten.

Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende tools en kanalen en te evalueren welke het meest effectief zijn voor jouw organisatie.

Voorbeelden originele manier personeel werven

Er zijn veel voorbeelden van originele wervingsmethodes die succesvol zijn gebleken. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

 1. De Google billboards: In 2018 plaatste Google billboards langs de snelweg met daarop wiskundige raadsels. Als je het raadsel oploste, kwam je uit op een website waar je kon solliciteren. Deze wervingsmethode was gericht op het vinden van kandidaten met een achtergrond in wiskunde en engineering.
 2. De videocampagne van Heineken: In 2018 lanceerde Heineken een videocampagne waarin het bedrijf op zoek was naar een stagiair. De video ging viral en zorgde voor veel publiciteit. De campagne richtte zich op jongeren die op zoek waren naar een uitdagende stageplek.
 3. De sollicitatieronde van IKEA: In 2017 organiseerde IKEA in Australië een bijzondere sollicitatieronde. Kandidaten moesten een kamer inrichten met IKEA meubels en accessoires. Hiermee wilde IKEA testen of kandidaten de kennis en vaardigheden hadden om klanten te helpen bij het inrichten van hun huis.
 4. De recruitment game van Deloitte: Deloitte ontwikkelde een online game waarin kandidaten werden uitgedaagd om verschillende problemen op te lossen. De game was gericht op het vinden van kandidaten met een analytische en probleemoplossende mindset.
 5. De Amsterdamse tram als sollicitatiegesprek: In 2019 organiseerde transportbedrijf GVB in Amsterdam een sollicitatieronde in de tram. Kandidaten konden solliciteren voor de functie van trambestuurder en moesten tijdens de rit verschillende opdrachten uitvoeren.

 

Deze originele wervingsmethodes trekken mensen aan omdat ze opvallen en aansprekend zijn. Ze zorgen voor buzz en publiciteit, waardoor de naamsbekendheid van het bedrijf toeneemt. Bovendien kunnen deze wervingsmethodes helpen om specifieke doelgroepen aan te trekken die anders misschien niet zouden solliciteren. Door het gebruik van creativiteit en originaliteit kan een bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie en een positief imago opbouwen.

De voordelen van werving personeel via 2ASSISTU

De voordelen van werving van personeel via 2ASSISTU heeft verschillende voordelen zoals:

 1. Toegang tot een breed netwerk van gekwalificeerde kandidaten: 2ASSISTU heeft een groot netwerk van kandidaten en kan vaak snel en efficiënt gekwalificeerde kandidaten vinden voor verschillende vacatures.
 2. Besparing van tijd en middelen: Door het uitbesteden van de wervingsprocedure aan 2ASSISTU, kunnen bedrijven tijd en middelen besparen op het zoeken en screenen van kandidaten.
 3. Expertise in werving: 2ASSISTU heeft ervaring en expertise in het wervingsproces en kan bedrijven helpen bij het optimaliseren van hun wervingsproces en het aantrekken van de beste kandidaten.
 4. Vermindering van het risico op slechte hires: 2ASSISTU heeft een streng screeningproces en kan helpen het risico op het aannemen van een slechte kandidaat te verminderen.
 5. Flexibiliteit: 2ASSISTU biedt ook interim-diensten, wat betekent dat bedrijven snel gekwalificeerde tijdelijke medewerkers kunnen inhuren om tijdelijke vacatures te vullen.
 6. Persoonlijkheid: 2ASSISTU heeft aandacht voor klant en kandidaat en vind persoonlijk contact tussen de consultant en klant en kandidaat belangrijk.

 

2ASSISTU is een betrouwbare partner voor bedrijven die op zoek zijn naar hoogwaardig personeel. Of het nu gaat om een tijdelijke of permanente invulling, 2ASSISTU heeft de expertise om de juiste persoon voor de baan te vinden. Een voorbeeld hiervan is de zoektocht naar een interim office manager. Bedrijven die behoefte hebben aan deze dienst kunnen terecht op de website van 2ASSISTU.

Geschikt personeel vinden via 2ASSISTU

Het proces om geschikt personeel te vinden bij 2ASSISTU verloopt in verschillende stappen. Het begint met een intakegesprek waarin de behoeften en wensen van de klant worden besproken. Vervolgens gaat 2ASSISTU aan de slag om geschikte kandidaten te vinden. Deze kandidaten worden uitvoerig gescreend en getest om te zien of ze voldoen aan de eisen van de klant. Ten slotte worden de geschikte kandidaten voorgesteld aan de klant, waarna de klant de definitieve keuze kan maken.

 

Als u geïnteresseerd bent in het vinden van geschikt personeel via 2ASSISTU, kunt u contact opnemen via de

Berthe van der Peet

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Recruitment bureau gezocht? -2ASSISTU!

  Een recruitmentbureau, ook wel bekend als een wervings- of bemiddelingsbureau, speelt een belangrijke rol in het samenkomen van kandidaten en klanten. Of je nu een eigenaar bent van een bedrijf dat op zoek is naar de perfecte aanvulling van het team of een professional die de volgende carrièrestap overweegt, het juiste recruitmentbureau kan een wereld van verschil maken. In deze blog delen we de ins en outs van recruitmentbureaus, bespreken we de voordelen van samenwerken met deze bureaus en delen we waardevolle tips om ervoor te zorgen dat je het bureau vindt dat perfect aansluit bij jouw behoeften.

  Tips voor het starten aan een nieuwe baan vanuit huis.

  Zoals velen van jullie wellicht hebben ervaren, vraagt werken op afstand om veel aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Maar wat nou als je aan een nieuwe baan begint in deze periode? Het overkwam veel van onze Assistants het afgelopen jaar. Daarom delen we in deze blog tips voor het starten van een nieuwe baan vanuit huis, om deze spannende eerste periode goed door te komen.
  TOP