Parttime management – wat houdt het in?  

Parttime management

Parttime management – een effectieve benadering voor moderne bedrijven  

In de dynamische en evoluerende zakelijke wereld van vandaag zijn traditionele werkstructuren en managementmodellen niet altijd de meest effectieve oplossingen. Steeds meer bedrijven omarmen daarom parttime management als een innovatieve benadering om de prestaties te verbeteren en tegelijkertijd de werk-privébalans te bevorderen. Maar wat houdt parttime management eigenlijk in?  

Parttime management verwijst naar een managementstructuur waarbij leidinggevenden en managers in plaats van fulltime, op deeltijdbasis werken. Dit betekent dat ze hun taken en verantwoordelijkheden vervullen in een afgesproken aantal uren per week, vaak minder dan de traditionele voltijdse werkweek.  

Een belangrijk voordeel van parttime management is de flexibiliteit die het biedt. Door managers in staat te stellen hun werkuren aan te passen aan hun persoonlijke behoeften en verplichtingen, kunnen ze een betere werk-privébalans bereiken. Dit kan leiden tot hogere tevredenheid, motivatie en betrokkenheid bij het werk, wat op zijn beurt de productiviteit en het welzijn van het hele team ten goede kan komen.  

Parttime management kan vooral aantrekkelijk zijn voor bepaalde groepen professionals. Dit omvat bijvoorbeeld ervaren managers die op zoek zijn naar een verminderde werklast na een succesvolle carrière, ouders die hun tijd willen verdelen tussen werk en gezinsverantwoordelijkheden, of individuen die andere passies of verplichtingen buiten het werk hebben. Parttime management kan deze groepen de mogelijkheid bieden om zowel professionele groei als persoonlijk welzijn te ervaren.  

In een tijd waarin werk-privébalans en flexibiliteit steeds belangrijker worden, is parttime management een waardevolle benadering voor moderne bedrijven. Het stelt organisaties in staat om talent aan te trekken en te behouden, de motivatie en betrokkenheid van werknemers te vergroten en een gezonde werkcultuur te bevorderen. Door het combineren van professionele ontwikkeling en persoonlijk geluk kan parttime management een win-winsituatie creëren voor zowel werknemers als werkgevers.  

Wat is parttime management? 

Parttime management is een managementbenadering waarbij taken en verantwoordelijkheden van leidinggevenden en managers worden vervuld op basis van verminderde werkuren. In plaats van de traditionele voltijdse werkweek werken parttime managers in een afgesproken aantal uren per week, waardoor ze meer flexibiliteit hebben in het indelen van hun werktijd.  

Parttime management kan op verschillende manieren worden ingevuld, afhankelijk van de behoeften van zowel het bedrijf als de manager zelf. Een van de mogelijke invullingen is werken op bepaalde dagen van de week, waarbij de manager bijvoorbeeld drie dagen per week aanwezig is op kantoor. Dit stelt hen in staat om specifieke taken en verantwoordelijkheden efficiënt af te handelen, terwijl ze tegelijkertijd tijd hebben voor andere verplichtingen buiten het werk.  

Een andere benadering van parttime management is het verminderen van het aantal werkuren per dag. In plaats van de gebruikelijke acht uur per dag te werken, kan een parttime manager ervoor kiezen om bijvoorbeeld zes uur per dag te werken. Dit biedt hen de mogelijkheid om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven, waardoor ze meer flexibiliteit hebben om zich te concentreren op andere aspecten van hun leven.  

Parttime management stelt professionals in staat hun carrière voort te zetten en managementfuncties te bekleden, terwijl ze tegelijkertijd flexibiliteit en tijd behouden voor andere verplichtingen en interesses. Het stelt managers in staat om hun vaardigheden en expertise te blijven inzetten, terwijl ze een betere werk-privébalans bereiken.  

Als je meer wilt weten over parttime management en hoe het kan worden toegepast in jouw organisatie, kun je een kijkje nemen op onze website. Hier vind je ook andere functies zoals interim office manager. 

De voordelen van parttime management 

Voor werknemers biedt parttime management verschillende voordelen die hen in staat stellen een betere balans tussen werk en privéleven te bereiken. Ten eerste stelt het werken op deeltijdbasis werknemers in staat om meer tijd en aandacht te besteden aan hun persoonlijke verplichtingen en interesses buiten het werk, zoals het gezinsleven, hobby’s of persoonlijke ontwikkeling. Dit leidt tot een hogere mate van tevredenheid en welzijn.  

Daarnaast geeft parttime management werknemers meer flexibiliteit in het indelen van hun werktijd. Ze kunnen hun uren aanpassen aan hun specifieke behoeften, wat resulteert in een betere balans tussen werk en andere verplichtingen. Dit vermindert stress en helpt hen een gezonde werk-privébalans te behouden.  

Bovendien kan parttime management helpen om stress te verminderen die gepaard gaat met een hoge werkdruk. Door minder uren per week te werken, hebben werknemers de mogelijkheid om zich beter te concentreren, prioriteiten te stellen en effectiever te zijn in hun taken en verantwoordelijkheden.  

Voor werkgevers biedt parttime management ook aanzienlijke voordelen. Ten eerste stelt het bedrijven in staat om talent aan te trekken en te behouden. Veel professionals, vooral die in bepaalde levensfasen of met andere verplichtingen, zijn op zoek naar flexibele werkarrangementen. Door parttime management aan te bieden, vergroot een bedrijf de kans om gekwalificeerde en ervaren professionals aan te trekken die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn.  

Daarnaast draagt parttime management bij aan diversiteit binnen een organisatie. Het opnemen van parttime managers met verschillende achtergronden, perspectieven en levenservaring kan de creativiteit, innovatie en besluitvorming bevorderen.  

Op het gebied van kosten kan parttime management ook voordelig zijn. Het kan de salariskosten verlagen in vergelijking met het aannemen van fulltime managers, terwijl de organisatie nog steeds kan profiteren van hun ervaring en expertise. Bovendien kan parttime management bijdragen aan een betere benutting van middelen, aangezien managers zich efficiënter kunnen concentreren op hun taken en verantwoordelijkheden binnen hun beperkte werktijd.  

Tot slot kan parttime management de productiviteit van werknemers verhogen. De flexibiliteit en betere werk-privébalans dragen bij aan hogere motivatie, betrokkenheid en werktevredenheid. Dit kan leiden tot verbeterde prestaties en resultaten voor het hele team en de organisatie als geheel.  

Kortom, parttime management biedt voordelen zowel voor werknemers als werkgevers. Het bevordert een betere balans tussen werk en privéleven, biedt flexibiliteit, vermindert stress en maakt het mogelijk om persoonlijke verplichtingen naast het werk na te komen. Voor werkgevers kan parttime management helpen bij het aantrekken van talent, diversiteit bevorderen, kosten verlagen en de productiviteit verhogen. Het is een win-winsituatie voor alle betrokkenen.  

De opkomst van parttime management 

Traditionele werkstructuren ondergaan tegenwoordig aanzienlijke veranderingen, waarbij parttime management een steeds belangrijkere rol begint te spelen. Deze verschuiving wordt aangedreven door maatschappelijke veranderingen en de groeiende erkenning van het belang van een gezonde werk-privébalans, zowel voor werknemers als werkgevers.  

Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de opkomst van parttime management is de groeiende erkenning van de waarde van een goede balans tussen werk en privéleven. Werknemers realiseren zich steeds meer dat een overmatige werklast en gebrek aan flexibiliteit negatieve gevolgen kunnen hebben voor hun welzijn en levenskwaliteit. Dit heeft geleid tot een grotere vraag naar flexibele werkopties, waaronder parttime management.  

Daarnaast heeft de opkomst van freelancers en de gig-economie ook bijgedragen aan de acceptatie van parttime management. Veel professionals kiezen ervoor om als freelancer te werken, waarbij ze hun eigen uren en werklast bepalen. Deze trend heeft werkgevers aangemoedigd om flexibelere werkopties aan te bieden, waaronder parttime management, om talent aan te trekken en te behouden.  

Verschillende organisaties hebben parttime management al omarmd als een effectieve manier om te voldoen aan de behoeften van hun werknemers en de veranderende arbeidsmarkt. Voorbeelden van bedrijven die parttime management implementeren zijn onder andere techgigant Microsoft, die flexibele werkarrangementen en deeltijdwerk heeft geïntegreerd, en Unilever, dat programma’s heeft ontwikkeld om werknemers de mogelijkheid te bieden om parttime te werken met behoud van hun managementfuncties.  

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van carrièremogelijkheden binnen parttime management, bekijk dan onze vacature voor Executive Assistant. Hier kun je ontdekken hoe je jouw vaardigheden en expertise kunt inzetten in een parttime managementrol bij 2ASSISTU.  

De opkomst van parttime management weerspiegelt de groeiende behoefte aan flexibiliteit en balans in de moderne werkwereld. Organisaties die deze verschuiving omarmen, kunnen profiteren van een betere werkcultuur, een grotere betrokkenheid van werknemers en het aantrekken van toptalent.

Strategieën voor parttime management

Voor professionals die parttime management nastreven, zijn er verschillende praktische tips en strategieën die kunnen helpen om succesvol te zijn in deze rol.  

 • Efficiënt timemanagement: Aangezien je minder uren werkt dan in een voltijdsfunctie, is het essentieel om je tijd effectief te beheren. Prioriteer taken, identificeer de belangrijkste activiteiten en maak een planning om ervoor te zorgen dat je je beperkte werktijd optimaal benut.  
 • Stel duidelijke doelen: Het is belangrijk om heldere doelen te stellen, zowel op korte als op lange termijn. Definieer wat je wilt bereiken en zorg ervoor dat je in je beperkte werktijd gericht kunt werken aan het behalen van die doelen. Dit helpt je om gefocust te blijven en je energie te richten op de meest waardevolle taken.  
 • Effectieve communicatie: Goede communicatie is essentieel bij parttime management. Zorg ervoor dat je open en transparant communiceert met je teamleden en collega’s, zodat iedereen op de hoogte is van je werktijden, beschikbaarheid en prioriteiten. Maak gebruik van digitale communicatietools om de samenwerking en informatie-uitwisseling te vergemakkelijken, zelfs wanneer je niet fysiek aanwezig bent.  
 • Delegeren en teambeheer: Het is belangrijk om te leren delegeren en effectief teambeheer toe te passen. Identificeer taken die door anderen kunnen worden overgenomen en wijs deze toe aan teamleden met de juiste vaardigheden en capaciteiten. Dit helpt je om je te concentreren op de kernverantwoordelijkheden en creëert betrokkenheid en groei bij je teamleden.  

Als je meer wilt weten over parttime management en hoe je je vaardigheden kunt inzetten als een interim personal assistant, kun je meer informatie vinden op onze website. Ons team kan je ondersteunen bij het vinden van parttime managementkansen en je voorzien van waardevolle ondersteuning en expertise in dit vakgebied. 

De rol van technologie in parttime management

Technologie speelt een cruciale rol bij het vergemakkelijken en ondersteunen van parttime management. Het stelt professionals in staat om efficiënter te werken, virtueel samen te werken en effectief te communiceren, zelfs op afstand. Hier zijn enkele voorbeelden van technologieën en digitale tools die nuttig zijn bij parttime management:  

 • Samenwerkingsplatforms: Platforms zoals Microsoft Teams, Slack en Google Workspace bieden virtuele werkruimtes waarin teams kunnen samenwerken, documenten kunnen delen en real-time communicatie mogelijk is. Deze platforms faciliteren de uitwisseling van informatie, het coördineren van taken en het samenwerken aan projecten, ongeacht de fysieke locatie van teamleden.  
 • Project management tools: Tools zoals Trello, Asana en Monday.com helpen bij het organiseren en beheren van projecten. Ze stellen parttime managers in staat om taken toe te wijzen, deadlines te beheren, voortgang te volgen en teamleden op één lijn te houden. Met behulp van deze tools kunnen parttime managers effectief bijdragen aan projecten en hun werkzaamheden coördineren met andere teamleden.  
 • Communicatietools: Communicatie is van essentieel belang bij parttime management, en technologie biedt verschillende tools om dit te vergemakkelijken. Voorbeelden zijn videoconferentieplatforms zoals Zoom en Microsoft Teams, waarmee virtuele vergaderingen en face-to-face interactie mogelijk zijn. Daarnaast zijn er ook instant messaging-apps zoals Slack en Microsoft Teams die snelle en directe communicatie tussen teamleden mogelijk maken.  
 • Cloudopslag: Cloudopslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive stellen parttime managers in staat om bestanden veilig op te slaan en te delen, zodat teamleden gemakkelijk toegang hebben tot de benodigde documenten, waar ze zich ook bevinden. Dit vergemakkelijkt de samenwerking en informatie-uitwisseling, zelfs op afstand.  

Het gebruik van technologieën en digitale tools in parttime management stelt professionals in staat om effectief te blijven werken, ongeacht de fysieke locatie of beperkte werktijden. Het vergemakkelijkt samenwerking, communicatie en informatiebeheer, waardoor parttime managers naadloos kunnen integreren in het team en hun taken en verantwoordelijkheden efficiënt kunnen beheren.  

Parttime management en 2ASSISTU

Parttime management is een opkomende trend in de moderne werkwereld, waarbij professionals managementtaken en -verantwoordelijkheden vervullen op basis van verminderde werkuren. Dit biedt voordelen voor zowel werknemers als werkgevers, waaronder een betere werk-privébalans, meer flexibiliteit en het aantrekken en behouden van talent.  

Wij zijn een organisatie die parttime management inzet om professionals te helpen hun carrière voort te zetten en managementfuncties te bekleden, terwijl we flexibiliteit en tijd voor andere verplichtingen behouden. We bieden diensten zoals interim office management, executive assistance en personal assistance, waarbij we professionals inzetten op parttime basis om bedrijven te ondersteunen in hun dagelijkse activiteiten en managementbehoeften.  

Enkele voordelen van werken met ons zijn de mogelijkheden om hooggekwalificeerde professionals in te schakelen op basis van de specifieke behoeften van een bedrijf, kosteneffectiviteit door het betalen van alleen de daadwerkelijk gewerkte uren, en de flexibiliteit om gebruik te maken van de diensten op afroep.  

Als je geïnteresseerd bent in het leren kennen van de mogelijkheden van ons voor parttime management of als je vragen hebt, kun je contact met ons opnemen. Ons team staat klaar om te helpen en te bespreken hoe we kunnen bijdragen aan jouw parttime managementbehoeften.  

Berthe van der Peet

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Interview met Notarieel medewerker/Assistant Saskia

  Interview met Notarieel medewerker/Assistant Saskia

  Saskia heeft na 17 jaar in het notariaat gewerkt voor verschillende werkgevers. Het bezoek aan het 2ASSISTU interim event heeft ervoor gezorgd dat Saskia de stap heeft genomen om interimmer te worden.

  Interview Executive Assistant Stephanie

  Stephanie is al ruim 25 jaar Executive Assistant. Na 15 jaar als interim EA gewerkt te hebben heeft ze recentelijk de keuze gemaakt om in vast dienstverband te gaan bij Rivean Capital. We vroegen Stephanie wat haar destijds heeft doen bewegen om van vast naar freelance te gaan, waarom zij nu toch gekozen heeft voor een vast dienstverband, maar ook of ze wellicht tips heeft voor andere Assistants die deze stap overwegen.
  TOP