Verschil detacheren en uitzenden

Laten we allereerst beginnen we met met toelichten van detacheren. Detacheren houdt in dat iemand vanuit een detacheringsbureau bij een organisatie geplaatst wordt. Dit kan gaan om periodes van onbepaalde tijd of bepaalde tijd. Bepaalde tijd contracten worden afgesloten omdat ze binnen een organisatie tijdelijk versterking nodig hebben, bijvoorbeeld omdat iemand met zwangerschapsverlof gaat. Het is dan super fijn dat jij geplaatst kan worden bij organisaties die jouw hulp hard nodig hebben! Bij detacheren werk je altijd volgens op voorhand afgesproken uren en dagen per week.

Uitzenden houdt in dat uitzendkrachten voor losse opdrachten worden ingezet, dit kan gaan om een paar uur of een week. Je werkt dan vanuit een nul-uren contract. Deze vorm van werken is vaak aantrekkelijk voor studenten. Met uitzenden heb je de ruimte om op wisselende uren en dagen beschikbaar te zijn, bijvoorbeeld zodra dit te combineren is met studeren en tegelijkertijd niet vast te zitten aan vaste dagen. Voor een werkgever kan uitzenden gunstig zijn, de hoeveelheid qua werk varieert dusdanig waardoor zij geen vaste werknemer hoeven aan te nemen en een beroep kunnen doen op uitzendkrachten zodra zij versterking nodig hebben. Het verschil tussen detacheren en uitzenden zit hem dus voornamelijk in de periode van het dienstverband. Bij beide vormen zorgt een detacheringsbureau voor de werving & selectie van jouw positie.

Ben jij op zoek naar een interim personal assistant opdracht? Wij helpen je graag verder!

Het verschil tussen detacheringsovereenkomst en uitzendovereenkomst

Een detacheringsovereenkomst is een overeenkomst tussen de werknemer en een detacheringsbureau. De werknemer blijft in dienst bij een detacheringsbureau, maar wordt geplaatst bij een klant, ook wel de opdrachtgever. Bij detachering blijft de werknemer in dienst bij het bureau onder de bestaande arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat je arbeidsvoorwaarde kunnen afwijken van de organisatie waarvoor je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen en reiskosten vergoeding.

Maar wat is het verschil tussen een detacheringsovereenkomst en een uitzendovereenkomst? Bij uitzenden wordt er een uitzendbeding opgenomen in de overeenkomst. Een uitzendbeding houdt in dat de overeenkomst tussen het detacheringsbureau en de werknemer eindigt op het moment dat de beschikbaarheid beëindigt. Bij detachering is dit niet het geval, en blijft de werknemer in dienst onder de overeenkomst met het detacheringsbureau. Ook wanneer de tijdelijke positie bij een organisatie stopt, loopt je arbeidscontract bij het detacheringsbureau door. Bij een uitzendovereenkomst is vaak sprake van een werknemer die slechts een periode beschikbaar is.

Lange- en korte termijn relatie

Bij detacheren is er vaak sprake van een lange termijn relatie, omdat de werknemer in dienst treedt met als doel om langere periode werkzaam te zijn voor het bureau. Bij uitzenden gaat het om een korte termijn relatie, omdat uitzendkrachten vaak maar voor een relatief korte periode werken. Een detacheringsbureau heeft dan ook vaak een hechtere relatie met een gedetacheerde dan met een uitzendkracht. Dat komt omdat uitzendkrachten vaak snel wisselende werknemers zijn die slechts tijdelijke periodes werken. Een gedetacheerde is vast in dienst bij een bureau, werkt vaak langere periodes en heeft een nauwere band met de consultants van het bureau.

Het verschil in werkzaamheden

Vaak voeren gedetacheerde specialistische werkzaamheden uit, bijvoorbeeld HR werkzaamheden of juridisch. Zij hebben hiervoor een opleiding of cursus afgerond.
Voor een werkgever is het aantrekkelijk om een gedetacheerde aan het team toe te voegen, niet alleen vanwege de specialistische kennis die iemand mee neemt, maar die gene kan ook een frisse blik werpen. De werkzaamheden van uitzendkrachten zijn vaak vooral algemene werkzaamheden. Denk aan administratieve taken. Bij uitzenden is specialistische kennis vaak ook geen vereiste, waardoor veelal studenten deze werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Heb je interesse om als interim office manager bij 2ASSISTU aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Hoe zit het met de regelgeving?

Natuurlijk is er ook een verschil regelgeving bij detacheren en uitzenden. Een detacheringsovereenkomst is eigenlijk een uitzendovereenkomst maar dan zonder uitzendbeding. Deze overeenkomst wordt aangegaan voor bepaalde of onbepaalde tijd. Detacheren lijkt dus op uitzenden, als je detacheren vergelijkt met een uitzendkracht heeft de getacheerde persoon eigenlijk meer rechten maar ook meteen meer plichten.

Een werknemer die gedetacheerd is, heeft in vergelijking met een uitzendkracht, een formele arbeidsrelatie met de opdrachtgever. Ook is er vaak een overeenkomst waren de hoeveelheid uren die worden gewerkt in zin besproken. De gedetacheerde krijgt dus altijd voor een vast aantal uren uitbetaald ook wanneer er op dat moment geen werk is. Tenslotte heeft de overeenkomst een duidelijke einddatum. Daardoor heeft een gedetacheerde heeft meer vastigheid dan een uitzendkracht.

Legal Academy

Bij 2ASSISTU bieden we de mogelijkheid om via ons flexibel als werkstudent aan de slag te gaan en juridisch gerelateerde ervaring op te doen. Ben jij een gedreven Rechtenstudent die graag meer werkervaring binnen de advocatuur en/of het notariaat op wil doen bij toonaangevende kantoren? Dan hebben wij iets interessants voor je!
Wij werken voor mooie kantoren waardoor je meteen een waardevol netwerk opbouwt. Daarnaast word je tijdens dit werk en leerproces begeleid door een professional.

De voor- en nadelen van detacheren en uitzenden

Als je gedetacheerd wordt dan kom je steeds op een nieuwe locatie te werken. Dit kan zowel als een voordeel als een nadeel worden gezien. Vind jij het super leuk om juist die afwisseling te hebben, steeds in een nieuwe omgeving te starten en jezelf op die manier verder te ontwikkelen?  Dan zou werken voor 2AsisstU op basis van detachering misschien wel wat voor jou zijn!

Het wisselen van opdrachtgever kan ook als nadeel worden ervaren, als je niet van afwisseling houdt. Bij detacheren stopt de opdracht na een jaar of na een paar maanden. Je wisselt dan van organisatie. Dat betekent dat je in een nieuwe omgeving komt te werken en dat je opnieuw moet worden ingewerkt.

Een ander nadeel van detachering is dat je jouw uren bij moet houden, deze administratie vergt precisie en tijd. Dit is een taak die je goed moet bijhouden. Het bureau waarvoor je werkt kan dan namelijk een factuur sturen naar de opdrachtgever.

Ook heb je bij detachering soms meer reistijd tot de locatie waar je werkt. Het kan namelijk zijn dat je gedetacheerd wordt bij een organisatie die net wat verder weg zit, omdat er op dat moment op die plek vraag is naar versterking.

Op zoek naar detachering of uitzenden?

Ben je opzoek naar een passende baan als Assistant? Wij kunnen je daarbij helpen! Jij bent binnen een organisatie onmisbaar en jouw persoonlijkheid is voor ons net zo belangrijk als je vaardigheden en ervaring. Je haalt energie uit ontzorgen, weet complexe agenda’s te managen, boekt reizen, houdt overzicht en ondersteund op verschillende fronten. Daarnaast is het belangrijk dat er een goede klik is tussen jou en je manager of team om de perfecte match te maken.

Door ons grote netwerk en sterke online aanwezigheid helpen we jou snel aan een nieuwe
passende baan! Voor zowel vaste, als tijdelijke posities.

Benieuwd naar onze lopende opdrachten? Bekijk dan onze vacatures! Of neem gelijk contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Als je als 2ASSISTU Assistant aan de slag gaat wordt je onderdeel van het 2AsisstU Assistant Community. Je krijgt dan de kans om tijdelijke rollen te vervullen bij diverse organisaties. Op deze manier kan je veel ervaring opdoen binnen verschillende organisaties en daarmee ook jezelf verder ontwikkelen.

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Dé manieren hoe jij opvalt voor recruiters – 2ASSISTU 

  ls je op zoek bent naar een nieuwe baan, is het van cruciaal belang om vindbaar te zijn voor recruiters. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen de vele andere kandidaten? In dit artikel zullen we enkele effectieve manieren bespreken waarop recruiters jou kunnen vinden en hoe je jezelf kunt profileren om hun aandacht te trekken. 

  Wat is het verschil tussen een HR adviseur en HR business partner?

  HR, oftewel Human Resources, speelt een cruciale rol in organisaties door te zorgen voor het welzijn van medewerkers en het optimaliseren van personeelsbeleid. Binnen HR zijn er verschillende functies, waarvan de HR adviseur en HR business partner twee belangrijke zijn. Hoewel ze op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, zijn er toch subtiele maar belangrijke verschillen tussen deze rollen. In deze blog duiken we dieper in op het onderscheid tussen een HR adviseur en een HR business partner, ontdekken we hun specifieke taken, en kijken we naar waarom bedrijven voor de een of de ander kiezen.
  TOP