Wat is hr medewerker? Alles wat je wil weten over deze functie!

Wat is hr medewerker?

Een HR-medewerker, ook bekend als Human Resources-medewerker, is een essentiële schakel binnen een organisatie die zich richt op het beheren en ontwikkelen van het menselijk kapitaal. HR-medewerkers spelen een cruciale rol bij het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent binnen een bedrijf. Ze werken nauw samen met zowel het management als de werknemers om ervoor te zorgen dat de organisatie effectief functioneert. Wat is hr medewerker?

HR staat voor “Human Resources,” wat verwijst naar de mensen die de kern vormen van een organisatie. Een HR-medewerker is verantwoordelijk voor diverse aspecten van het personeelsbeheer en draagt bij aan een positieve werkomgeving en groei van zowel het individu als de organisatie. Vanuit een HR-medewerker functie kun je daarnaast doorgroeien tot een HR Professional

Wat doet een HR-medewerker?

Als HR-medewerker omvat je rol een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden, waaronder:

 • Werving en selectie van nieuwe medewerkers: Je coördineert het wervingsproces, plaatst vacatures, beoordeelt sollicitaties en organiseert sollicitatiegesprekken.
 • Beheer van personeelsdossiers en administratie: Je zorgt ervoor dat alle personeelsgegevens up-to-date en accuraat zijn, inclusief contracten, salarisadministratie en andere belangrijke documenten.
 • Ondersteuning bij het opstellen en implementeren van HR-beleid: Je werkt mee aan het ontwikkelen en implementeren van beleid en procedures met betrekking tot arbeidsvoorwaarden, diversiteit, gelijkheid en meer.
 • Begeleiding van medewerkers bij functioneringsgesprekken en loopbaanontwikkeling: Je ondersteunt medewerkers bij hun persoonlijke ontwikkeling en groei binnen het bedrijf.
 • Afhandeling van HR-gerelateerde vragen en problemen: Je bent het aanspreekpunt voor medewerkers voor vragen over bijvoorbeeld verlof, arbeidsvoorwaarden en arbeidsconflicten.

Hoe word je HR-medewerker?

Om een HR-medewerker te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

 • Vereiste opleiding en studierichtingen: Een diploma in Human Resources, Personeelsmanagement, Bedrijfskunde of een verwant vakgebied is typisch vereist.
 • Mogelijkheden voor specialisatie: Binnen HR zijn er diverse specialisatiegebieden, zoals werving en selectie, arbeidsverhoudingen, opleiding en ontwikkeling, en meer.
 • Aanbevolen vaardigheden en eigenschappen: Goede communicatie, empathie, probleemoplossing en organisatorische vaardigheden zijn essentieel.
 • Stages, traineeships en werkervaring: Het opdoen van praktische ervaring is waardevol en kan via stages en traineeships.
 • Professionele certificeringen: Certificeringen zoals PHR (Professional in Human Resources) kunnen je geloofwaardigheid vergroten.

Mocht je interesse hebben om HR-medewerker te worden lees dan verder maar daarnaast hebben we ook mooie vacatures als interim Office Manager.

Salaris van een HR-medewerker

Het salaris van een HR-medewerker varieert op basis van ervaring en functieniveau. Over het algemeen ontvangen junior medewerkers een lager salaris dan medior en senior medewerkers. Factoren zoals opleiding, certificeringen en de omvang van het bedrijf kunnen ook invloed hebben op het salaris. Wat is hr medewerker? Naast het basissalaris kunnen HR-medewerkers profiteren van extra voordelen en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals ziektekostenverzekering, flexibele werktijden en pensioenregelingen.

Doorgroeimogelijkheden

Binnen het HR-veld zijn diverse carrièrepaden mogelijk. Verticale groei omvat leidinggevende posities zoals HR-manager of -directeur. Horizontale groei ontstaat door specialisatie in gebieden als rekrutering, arbeidsverhoudingen of opleiding en ontwikkeling. Opleidingskansen vergroten vaardigheden en kennis, wat de doorgroeimogelijkheden verbetert. Mocht je naast een baan binnen HR/Recruitment interesse hebben in een baan als Assistant? Bekijk dan onze vacatures hier.

Meer weten over HR medewerker? 2ASSISTU heeft het allemaal!

2ASSISTU is een bron van informatie en ondersteuning voor alles wat te maken heeft met HR-medewerkers en personeelsbeheer. Neem gerust contact op via deze link voor meer informatie.

Berthe van der Peet

Do we need ?

Waar kunnen wij je mee helpen?

  Gerelateerde berichten

  Management of Personal Assistant: Verbeter je bedrijf of je vaardigheden

  Een Management Assistant is een professionele ondersteuner die het managementteam van een organisatie helpt bij de dagelijkse gang van zaken en bij het realiseren van hun doelen. Het takenpakket van een Management Assistant kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte en aard van de organisatie en de behoeften van het managementteam. Over het algemeen omvat het takenpakket echter zaken als agendabeheer, communicatie, correspondentie, administratieve ondersteuning, projectcoördinatie en eventplanning.
  Tekort aan personeel

  Tekort aan personeel

  Een tekort aan personeel verwijst naar een situatie waarin er niet genoeg werknemers beschikbaar zijn om aan de vraag van een bedrijf of organisatie te voldoen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een groeiende economie, een krappe arbeidsmarkt, een verandering in vraag of aanbod, enzovoort.
  TOP